Posljednja obnovljena banjalučka džamija

Svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci

Među okupljenima bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se obratio na svečanosti otvaranja.
Kultura / Vjera | 07. 05. 2024. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak je obilježeno svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banja Luci, što je posljednja obnovljena banjalučka džamija.

Među okupljenima bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se obratio na svečanosti otvaranja.

On je rekao da je ovo važan događaj i da svako ima pravo da bude svoj na svome.

"Svjedočimo veoma važnoj stvari, da je ono što se desilo prije 30 godina bila greška. Ne može se nikakvim rušenjem dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja. Danas, 30 godina poslije, svjedočimo naporima da se ponovo izgradi džamija Arnaudija u Banjoj luci, što znači da se život nastavlja dalje. Svako ima pravo da bude svoj na svome. Može da bude drugačiji, pripadnik, jednog, drugog ili trećeg naroda, ali ono što zajedno moramo da gradimo, jeste mir na ovim prostorima”, kazao je Dodik na početku obraćanja.

"Želim da ovaj prelijep objekt koriste vjernici i da im nitko ne smeta u njihovim molitvama, kako ovdje u Banjoj Luci, tako i u cijelom regionu", naveo je Dodik, prenosi Raport.

"Arnaudija je svjedok postojanja, radosti, ali i bezumlja"

Dodik je još kazao da je džamija Arnaudija svjedok postojanja, radosti, ali i "bezumlja koje je dovelo do rušenja".

"Arnaudija je svjedok postojanja, radosti, ali i bezumlja koje je dovelo do rušenja ovako divnog objekta. Želim da živimo u miru i da ovakve bogomolje nitko ne ošteti. Političari pomalo uzavrelih strasti šalju razne poruke ovih dana, a ja ću poslati samo jednu: Jedino što nam preostaje u našim životima jeste da mirno proživimo mir i stabilnost, da mi svi mi imamo jednaka prava zagarantirana. Cijenim činjenicu da smo ovdje okupljeni da svjedočimo uspjehu. Ovo je naše okupljanje. Neka vam je džamija sretna, neka posluži za molitveno djelovanje bez obzira na vjeru i naciju", kazao je.

Foto: Twitter / Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

On je rekao da je ovo veliki uspjeh i primjer svima.

"I izgradnja džamije, ali i naše okupljanje ovdje je veliki uspjeh i primjer svima, ovdje, ali i šire da suživot i tolerancija nemaju alternativu", naveo je Dodik.

Na kraju je poručio:

"Računajte na sve nas, na institucije Republike Srpske, živi i zdravi bili".

Obratio se reisul-ulema Husein-ef. Kavazović

Ovom značajnom događaju za cijelu Islamsku zajednicu prisustvovao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović , te se obratio prisutnim.

On je izrazio nadu da će obnova banjalučkih džamija vratiti stari duh otvorenosti Banjoj Luci, da će ohrabriti one čiji korijeni su s ovih prostora da se vrate i da će osnažiti dobre međuljudske odnose.

Foto: MINA / Reisul-ulema Islamske zajednice

"Nadamo se da će svjetlo kandila banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane. Ako vjerski objekti ne vrše tu ulogu i ne doprinose međuljudskoj korektnosti i čestitosti, ne potiču ljude na plemenitost i kulturu i ne pozivaju ih na suradnju u dobru i na civilizacijsku izgradnju, onda ne vrše svoju ulogu koja im je namijenjena", kazao je, između ostalog, reisul- ulema.

Stanivuković: Ona nije samo bogomolja, ona je i most

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, koji je poželio da vjernicima mnogo godina, desetljeća i stoljeća Arnaudija džamija bude na molitvenu upotrebu.

"Životno breme naroda koji žive na ovim prostorima mjeri se u tome da pogledamo jedni druge i oprostimo ono što se može oprostiti, a ono što ne može, svaki vjernik da ode u svoju bogomolju i zamoli Boga da mu da dodatnu snagu za oprost", poručio je na početku svog obraćanja Stanivuković.

Potom je poručio da mu je drago da je Banja Luka obnovila sve bogomolje koje su tijekom rata srušene u ovom gradu.

''Ona nije samo bogomolja, ona je i most zato što je ona posljednja džamija koja je morala biti obnovljena kako bismo postali bliži jedni drugima. Kao Srbin pravoslavac drago mi je da mogu biti ovdje na treći dan Vaskrsa i poslati ove poruke", poručio je Stanivuković.

Naglasio je da mu je drago što je ovim dokazano da je Banja Luka grad koji je otvoren za sve i svakoga.

"Drago mi je što mogu da kažem da je Banja Luka završila jedan važan zadatak. Obnovila je sve džamije, katedrale i crkve. Žao mi je što su neki otkazali dolazak bojeći se da neće biti sigurno. Ovime pokazujemo da Banja Luka ima ljubavi za izvoz", poručio je gradonačelnik Banje Luke.

Na kraju je rekao da se nada da će 21. stoljeće biti "religiozno stoljeće".

"Nakon svih stradanja koja su se dogodila u svijetu, ako 21. stoljeće ne bude religiozno neće ga ni biti. Ja želim da nam 21. stoljeće bude religiozno. Dobrodošli u našu Banju Luku i drago mi je da ovdje nazočim", zaključio je Stanivuković.

Kopirati
Drag cursor here to close