Znate li tko je Mosha Danon?

Stolac: Grob jednog od najvećih Židova zanemaren i iza kontejnera

Čovjeka kakav je bio Mosha Danon pametne bi države pretvorile u simbol, a o njegovom grobu vodile posebnu brigu. Bosna i Hercegovina nije takva država.
Kultura / Vjera | 26. 09. 2022. u 14:30 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Židovi kao Židovi nemaju u svojoj tradiciji hodočašće, njima je najvažniji odlazak na Zid plača, ali ovo bi po značaju bilo drugo najznačajnije mjesto i ono se nalazi u Stocu, u Bosni i Hercegovini, srcu Europe", kazala je za Bljesak.info ravnateljica JU Radimlja Maja Lopin.

Naime, skriven iza kontejnera, odmah na ulazu u Grad Stolac nalazi se grob jednog od najvećih Židova koji su ikada koračali.

Mosha Danon je 1815. postao glavni rabin Sarajeva te tako postao 'meta'.

Nepravedno optužen 

"U to vrijeme u Sarajevu i općenito u Bosni vladao je omraženi Ruždi paša. Došlo je do ubojstva jednog derviša iz Travnika, koji je u biti bio osoba koja je bila Židov pa je prešao na islam. Da bi se opravdao pred ljudima u Bosni, napravio je politički trenutak jer je uhitio sve Židove kako bi skinuo sa sebe ljagu i napravio promociju u javnosti. Uz sve te ljude bio je uhićen i Mosha Danon", ispričala je Lopin.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Stolac krije grob jednog od najvećih Židova

Kako ističe, Mosha Danon se u zatvoru zavjetovao kako će krenuti na hodočašće u Jeruzalem ako bude oslobođen. Zajedništvom lokalnog stanovništva srušena je tamnica u kojoj su bili lažno optuženi Židovi te je Mosha Danon pušten na slobodu.

"Onako kako se i zavjetovao, Mosha Danon je to i učinio - kreće put Jeruzalema, dolazi do Stoca, gdje i umire, a njegova želja je bila da bude pokopan tu i gdje umre. Tako da nam samom ulazu u Stolac, u mjestu Krajišina, postoji malo groblje gdje je on pokopan. Mosha Danon pokopan je u dvorištu obiteljske kuće Medar, gdje je napravljen grob koji liči na stećak, no ovo je 400 godina starije od stećka. Parter je uređen u obliku menore, a uz njegov grob danas postoje i još dva groba austrijskih vojnika, od kojih se zna identitet jednog", naglasila je Lopin.

Na njegovom grobu piše:

"Ovaj kamen koji je ovdje poginut neka bude kao znak i spomenik ukopa jedne svete osobe čija su djela čudesna i o kojem se može kazati da je pobožan i svet. On je naš gospodin i učitelj i veliki rabin, Rabin Moshe Danon. Njegova dobra djela neka nam pomognu, amen. Odijelio se od ovog svijeta dana 20. sivna 5590. (11. lipnja 1830)".

Obitelj Medar nakon rata je dala dio dvorišta za proširenje groblja te da se tu izgradi kuća za molitvu. Naime, grob Moshe Danona ujedno je i nacionalni spomenik BiH. 

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Stolac krije grob jednog od najvećih Židova

"Nismo ni svjesni" 

Lopin je istaknula kako je grob Moshe Danona posjećuju gosti iz cijelog svijeta poput Židova iz Francuske, Italije, SAD-a. Ono što ih dočeka je grob skriven iza kontejnera sa smećem. 

"Ja apeliram na javnost, ali i na Židovske općine Mostar i Sarajevo, da se to grobno mjesto više održava, označi, da se sredi prilaz za parking... Mislim da mi nismo svjesni važnosti tog samog groba", naglasila je za Bljesak.info Lopin.

Navodi kako građani BiH nisu ni svjesni "koliko su Sefardi učinili za našu kulturu kada je riječ o nematerijalnoj kulturi, poput sevdalinke, koju pokušavamo kandidirati prema UNESCO-u.

Ljudi su to koji su nepravedno zanemareni u postdaytonskoj BiH kao i njihova ostavština. Grob Moshe Danona pravi je primjer. Mjesto hodočašća sefardskih Židova BiH, ali i šire poštovan je bio i kod muslimana, naročita derviša u onom vremenu.

Čovjeka kakav je bio Mosha Danon pametne bi države pretvorile u simbol, a o njegovom grobu vodile posebnu brigu. Bosna i Hercegovina nije takva država.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Stolac krije grob jednog od najvećih Židova
Kopirati
Drag cursor here to close