Ima razlike

Što je post, a što nemrs?

Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita") jer je post i ne jede meso, jer je nemrs!
Kultura / Vjera | 07. 04. 2023. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjernici vrlo često mješaju ili poistovjećuju pojmove post i nemrs pa u ovom članku donosimo objašnjenja tih pojmova po nauku Katekizma Katoličke Crkve...

Pepelnica ili Čista srijeda i Veliki petak jedini su dani u godini kada Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita") jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, piše Međugorje.info

Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika, radnika teških poslova, trudnica itd.) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja (gledanje TV, izbjegavanje zabava i sl.).

Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Također znači uzimanje svih obroka, ali da to ne bude meso.

Također je i petak značajan dan za pokoru i nemrs. To je dan Kristove muke i smrti i stoga vjernici ne bi trebali jesti meso, a ako su okolnosti takve da moraju jesti meso, dobro bi bilo da se odreknu nečega što čine svakodnevno ili da učine dobro djelo.

''I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju svoja lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I otac tvoj koji vidi u skrovistosti, uzvratit će ti.'' (Mt 6:16-19)

Kopirati
Drag cursor here to close