EU boje

Reis Kavazović: IZ želi naprednu BiH u kojoj dominira 'plava'

Islamska zajednica želi naprednu Bosnu i Hercegovinu u kojoj mora dominirati plava, europska boja. Oko toga nema dvojbe, pojašnjava reis.
Kultura / Vjera | 22. 01. 2019. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne samo u predizborno vrijeme, politička previranja u Bosni i Hercegovini nastavljena su i nakon 7. listopada. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kaže u intervjuu za agenciju Patria da nije na vjerskim zajednicama da se miješaju u dnevnu politiku, ali je istovremeno nerealno očekivati da ignoriraju događanja u društvu, tim prije jer su zainteresirane za svakodnevni život građana.

Komentirajući prosvjede građana zbog nerazjašnjene smrti dvojice mladića, Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banja Luci, reis je kazao kako je zločin ubojstva je najteži grijeh.

''U Bosni i Hercegovini je ubijeno dvjesto tisuća nevinih ljudi, žena i djece. Ubijana su djeca po gradovima i selima. Za ubijenima danas plačemo i tugujemo, a vrlo često i tragamo, a ubojice se ili skrivaju ili slobodno šeću, pred našim očima. Zato je naše društvo puno grješnih ljudi i zato su ubojice u prilici da odlučuju o našim životima. Jedno od Božjih imena je Pravedni (Al-Adl). Uzvišeni Allah se zarekao da će kraj zločincima biti strašniji od zločina kojeg su počinili. To je pravda koja će sigurno doći i koju čekamo. Gubitak djeteta koje je nevino ubijeno je bol koju samo roditelji mogu shvatiti i oni neće doći do mira sve dok se ubojce ne kazne. Osjećaj nepravde tu bol samo još povećava. Molim Boga da njihova žrtva i suze koje su prolivene bar donekle okaju grijehe i probude vjeru u ljudima koja je zagubljena. Dug je pred nama put do svjetla. Tek je mali broj upalio svijeće ili kandilje'', rekao je reis Kavazović.

Govoreći o općim izborima, politici i budućnosti BiH, Kavazović kaže da nije na  vjerskim zajednicama da se miješaju u dnevnu politiku.

''Činimo sve kako bismo Islamsku zajednicu sačuvali od politizacije. Ipak, ne možemo i ne smijemo se ponašati kao da nas se ono što se u državi događa ne tiče. Mi smo jako zainteresirani za svakodnevni život građana, jer su među njima i članovi i pripadnici Islamske zajednice. Zainteresirani smo i za očuvanje i unapređenje države, jer je to jedini okvir u kome je moguće ostvariti sva građanska i druga prava'', kazao je.

Dodao je da Bosna i Hercegovina kao država, i svijest o njenoj državnosti većine njenih građana, nadživjeli su i veća i opasnija osporavanja.

''Ona će preživjeti, i to ne zato što je to želja određenih međunarodnih faktora. Ona će trajati, jer je većina njenih građana doživljava jedinom domovinom. Više me brine kakva će ona biti, kako uređena i koliko privlačna za buduće generacije. Potrebna nam je moderna, liberalna i građanska država. Treba nam europski uređena država i u njoj bosanskohercegovačka šara. Boja koja će dominirati mora biti plava, europska. Mi u Islamskoj zajednici oko toga nemamo dvojbe'', poručio je Kavazoić.

Kompletan intervju s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem možete pročitati OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close