Blagoslovljeno vrijeme

Reis Kavazović: Ramazan je posebno vrijeme kada Boga možemo zamoliti za olakšanje

Čovjek je izvor svakog dobra, ali može biti izvor i svakog zla, podsjetio je on, dodavši da je temeljno pitanje može li se čovjek obraniti od pošasti koje ga prate, bez obzira u kojem vremenu živio.
Kultura / Vjera | 01. 04. 2022. u 09:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da je u tradiciji Bošnjaka mjesec ramazan dočekivan s čežnjom i s nadom da ćemo postići Božiju blizinu, a tako je i ove godine.

''Ramazan je blagoslovljeno vrijeme, ima svoja znamenja. Ramazanu posvećujemo svoju dušu i svoje tijelo'' - poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović u intervjuu BIR televiziji, te tom prilikom uputio i ramazansku čestitku, poručivši da je ramazan prilika da muslimani potvrde svoju vjeru, da je opečate.

Molba za olakšanje

Vremena u kojim živimo, dodao je, su teška, ali lakše ih je podnijeti ako se tegobe podijele s braćom i sestrama, s komšijama.

Tijekom razgovora ocijenio je da su trenutne prilike u Bosni i Hercegovini kompleksne i izazovne. U Kur'anu postoje dva ajeta koji, na neki način, omeđuju ljudski život. Jedan kaže da će čovjek nailaziti na sve veće poteškoće, a drugi da će poslije poteškoća doći olakšanje.

''Čini mi se da upravo svjedočimo takvim vremenima, kada ulazimo iz poteškoće u poteškoću, iz vremena pandemije ulazimo u situaciju kada je europski rat na našim vratima. Nadamo se da će vrata tog rata biti zatvorena što prije, a ramazan je posebno vrijeme kada Boga možemo zamoliti za olakšanje'' – rekao je Kavazović.

Dakle, podcrtao je da vremena jesu kompleksna, bremenita, izazovna, i da je svaka generacija imala iste ili slične izazove i da će ih imati i kada mi odemo s ovog svijeta, da će se ljudski rod i dalje kretati između ova dva kur'anska ajeta.

Čovjek je izvor svakog dobra, ali može biti izvor i svakog zla, podsjetio je on, dodavši da je temeljno pitanje može li se čovjek obraniti od pošasti koje ga prate, bez obzira u kojem vremenu živio.

Plamen se vjerom stišava

''Plamen se može samo vjerom stišavati. Ako bi svaki pojedinac o tome razmišljao i tome dao važnost, čovječanstvo bi uspjelo, bar dijelom, ove pošasti da kontrolira'' - naglasio je.

Između ostalog, reis je ocijenio "da povijest počinje kada narod nastupa u njoj". Kada se kreću pojedinci, to je zbog koristi i slično, i to je dobro, ali, kako je kazao, kada se kreću narodi onda se na pozornici događa povijest, koja je krvava, teška, tragična - rekao je.

''Da se ne bi događalo da budemo izloženi toj pošasti, trebamo voditi računa o sebi. Svaki pojedinac ima prijatelja i ima dušmana, i svaki narod ima prijatelje i ima dušmane. Kažu, prijatelji vas mogu napustiti, dušmani neće, oni su uvijek tu da vam stvaraju poteškoće, utječu na vaše živote, izazivaju strah, nepovjerenje. Narodi koji vode računa o tome da su im i prijatelji i dušmani blizu, to im osigurava mir. Ukoliko bismo kao narod imali svijest da vodimo računa da su nam i jedni i drugi blizu, nadam se da bismo tada imali dobre pretpostavke da očuvamo mir. Naša borba je borba za mir. Nadam se da su Bošnjaci, ali i svi Bosanci, svjesniji potrebe da grade mir'' - istaknuo je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef.Kavazović u intervjuu BIR televiziji, a koji prenosi MINA, podsjetio je i da je temeljna uloga Islamske zajednice da organizira vjerski život, narodu bude na usluzi i bude ustrajna u misiji promicanja dobra, a odvraćanja od zla, te da će Islamska zajednica biti snažna onoliko koliko ljudi u njoj budu iskreno radili.

Islamska zajednica je napravila grešku

Osvrnuo se i na činjenicu da Islamska zajednica nema potpisan ugovor s državom, iako je podržala potpisivanje ugovora s drugim vjerskim zajednicama.

''Islamska zajednica je napravila grešku, moram kazati. Mi smo trebali pod istim uvjetima, u isto vrijeme, potpisati, ali smo postupili malo naivno i tu naivnost plaćamo na ovakav način. Učinili smo to u dobroj volji. Katolička i Pravoslavna crkva su bile spremne da potpišu, mi nismo'', kazao je Kavazović.

Ističe kako su smatrali da je to dobar, komšijski odnos, ali se pokazalo da "naše komšije nemaju isti odnos prema nama".

''Smatramo da je ovo sramotno ponašanje političkih subjekata. Nezadovoljni smo činjenicom da najveća vjerska skupina, bosanskohercegovački muslimani, nemaju potpisan ugovor s državom, u kojem bi im se garantiralo pravo na ispovijedanje onako kako to vjera traži'', rekao je reisu-l-ulema.

U ovom kontekstu je posebno naglasio da se spomenuta situacija ne smije odraziti na međuvjerske odnose u Bosni i Hercegovini, da su oni važniji od bilo kojeg ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close