''Imami u procesu povratka''

Reis Kavazović: Bosna se još uvijek bori, treba joj svaki njen čovjek

Reisul-ulema Kavazović nazoči znanstvenom skupu „Uloga i značaj imama u procesu povratka“, koji se danas u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice održava u Sarajevu.
Kultura / Vjera | 08. 02. 2023. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna se još uvijek bori, još joj rade o glavi i treba joj svaki njen čovjek, imami, stoga, imaju i povijesnu ulogu u toj borbi'', izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović nazoči znanstvenom skupu „Uloga i značaj imama u procesu povratka“, koji se danas u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice održava u Sarajevu.

U svom obraćanju prisutnim, reisul-ulema je podsjetio su su se netom po završetku rata u Bosni i Hercegovini mnogi željeli vratiti u mjesta iz kojih su protjerani, a da su imami bili svjesni svoje uloge u procesu povratka.

Potrebna hrabrost

''Povratak je dobivao na zamahu i događao se, skoro isključivo, samo tamo gdje su se vraćali imami i gdje je iznova nicao džemat. Ne mogu a da, kao reisul-ulema, ne izrazim svoje divljenje našim imamima. Osobno su mi poznati mnogi izazovi s kojima su se imami u raznim mjestima suočavali na početku svoga povratka, pri ponovnom učenju ezana, prvim okupljanjima džematlija. Za to je bila potrebna ne samo posvećenost i odlučnost, već i hrabrost. I imami su je pokazivali, naročito mlađi među njima. Da se oni nisu tako postavili, mnogi od džemata više ne bi postojali - uvjeren sam u to. Danas bi bili obrasli u šikare i korov. Ovo je nešto na šta smo ponosni, ali je to i lekcija generacijama koje će doći'', kazao je reisul-ulema, dodavši da se ovaj fenomen može sagledavati iz više kutova, a kako kaže uloga imama tu nije završila, i da ona nikad ne završava.

''Danas bijemo bitku da u mjestima u koja smo se vratili osiguramo bolje uvjete života. Trudimo se da svojim imamima osiguramo što bolje uvjete za rad. Znamo da u mnogim slučajevima to nije dovoljno, ali ćemo nastojati poboljšati koliko budemo mogli. Trebamo ostati sa svojim narodom, hrabriti ga i duhovno oporavljati, zajedno s našim narodom rješavati probleme s kojima se suočavamo - koliko možemo - i pobuđivati u narodu svijest o sebi i svojim vrijednostima. Bosna se još uvijek bori, još joj rade o glavi i treba joj svaki njen čovjek. Imami, stoga, imaju i povijesnu ulogu u toj borbi'', naglasio je reisul-ulema.

Pritisak na bosanski narod

Kazao je da smo svih ovih godina svjedočili pritisku na bosanski narod, da ga se kaže, zaplaši, da odustane od svog prava na rodnu grudu.

''Nažalost, neke od nas su u tome i obeshrabrili. Uporedo s tim, vršili su veliki pritisak na imame, ciljano. Svjedočimo tome i ovih dana, na primjeru glavnog imama Amira Mahića iz Kozarca. Podsjećam nas da zločini koji su počinjeni od strane vojske i policije RS-a za prve žrtve su im poslužili imami, koje su ubijani na najsvirepiji način. Uprkos svim pritiscima, koje poduzimaju i ovih dana i u buduće neće nas zaplašiti ili ušutkati, mi ćemo jasno govoriti i boriti se za našu zemlju, zajedno s našim narodom. Uvjeren je da će proći vrijeme politika koje su sada na sceni i koje nastoje ugušiti sve što ima bosansko obilježje'', kazao je Kavazović.

Politike će kaže, otići će sa scene, ''akobogda poražene, a mi ćemo ostati''.

''Zato ovi referati, koji će danas biti podneseni ovdje na ovom skupu, treba da se objedine i publiciraju. Oni će biti vjerodostojan izvor za kasnije proučavanje ovovremenih događanja i otkrivat će kako su golemu ulogu u njima imali imami. Pozitivnu ulogu. Možda dijelom i presudnu u opstanku Bosne i Hercegovine. Ta uloga je veoma važna za nas danas, a bit će važna i u budućnosti. Jer ako mi budemo uradili ono što je do nas, i Allah će uraditi ono što je do Njega. A on je rekao: A Mi smo se obavezali pomoći vjernike!'', poručio je danas reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close