Dosije o žrtvama

Ratzinger negirao da je bio upoznat o zlostavljanju u Katoličkoj crkvi

Priča seže u vrijeme oko 2004. godine. Tada je kardinal Ratzinger još bio prefekt Vatikanske kongregacije za nauk vjere koja se, između ostalog, bavi i slučajevima zlostavljanja.
Kultura / Vjera | 20. 01. 2022. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema riječima njegovog privatnog tajnika, papa emeritus Benedikt XVI negirao je da ga je svećenik osobno obavijestio o slučajevima zlostavljanja kod Legionara Krista.

Bivši član strogo konzervativnog reda navodno je osobno predao Josephu Ratzingeru, kako je Benedikt bio poznat prije nego što je postao papa, dosije o žrtvama zlostavljanja u Rimu, navodi se u izdanju njemačkog tjednika Die Zeit objavljenom u četvrtak.

Ratzingerov privatni tajnik, nadbiskup kurije Georg Gänswein, negirao je te navode kada su ga iz njemačkog tjednika kontaktirali za komentar, prenosi dpa.

Priča seže u vrijeme oko 2004. godine. Tada je kardinal Ratzinger još bio prefekt Vatikanske kongregacije za nauk vjere koja se, između ostalog, bavi i slučajevima zlostavljanja.

Gänswein je također objasnio da nije točno da je Ratzinger nekoliko godina ranije bio svjestan svećeničke zajednice od strane samih žrtava zlostavljanja.

Najpoznatiji zlostavljač u ovom redu, koji je osnovan u Meksiku, bio je njegov osnivač Marcial Maciel Degollado (1920-2008). Navodi se da je zlostavljao najmanje 60-oro djece i mladih. Takođe je prekinuo celibat, imao djecu i tako vodio dvostruki život.

''Benedikt, koji sada ima 94 godine, pokrenuo je istragu protiv njega početkom 2005. godine'', potvrdio je Gänswein.

U to vrijeme, Charles Scicluna koji je imao vatikansku pravnu ulogu promotor iustitiae, odnosno promotor pravde, poslan je u SAD i Meksiko kao istražitelj da razgovara s navodnim žrtvama zlostavljanja, piše pisac i filmski stvaratelj Christoph Röhl u članku za Die Zeit, citirajući Gänswein.

Scicluna se vratio u Rim s protokolima ispitivanja i spiskom svjedoka, s kojima je Benedikt XVI - u to vrijeme već papa - bio upoznat, navodi se u članku.

Kopirati
Drag cursor here to close