Sveto mjesto

Prvi put u suvremenoj povijesti Al-Aqsa zatvorena za vjernike tijekom ramazana

Prije dva tjedna je Vijeće islamskog vakufa objavilo odluku bez presedana o privremenoj zabrani ulaska muslimanskim vjernicima u džamiju Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama.
Kultura / Vjera | 25. 04. 2020. u 12:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u suvremenoj povijesti, džamija Al-Aqsa u Starom gradu u okupiranom istočnom Jeruzalemu zatvorena je za muslimanske vjernike prvog dana ramazana, svetog mjeseca posta, tijekom pandemije koronavirusa.

Sveto mjesto, koje u normalnim vremenima privuče desetke tisuća muslimana na džuma namazu i na noćne molitve tijekom ramazana, poznate kao teravih namaz, po prvi put je tijekom ovogodišnjeg ramazana bilo bez ijednog vjernika. Samo nekolicina imama s maskama na licima bila je u džamiji, udaljeni jedni od drugih par metara zbog mjera ograničenja, i obavila je džumu u objektu.

Prije dva tjedna je Vijeće islamskog vakufa objavilo odluku bez presedana o privremenoj zabrani ulaska muslimanskim vjernicima u džamiju Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama.

Odluka koju je donijelo Vijeće vakufa kojim upravlja Jordan bila je "bolna", navodi se u priopćenju koje je objavilo vijeće, koje je nadležno za nadzor nad svetim mjestima u Jeruzalemu.

''Muslimani bi trebali obavljati molitve u svojim domovima tijekom mjeseca ramazana kako bi zaštitili vlastitu sigurnost'' - priopćilo je vijeće.

Muslimani vjeruju da je to mjesto s koga je poslanik Mohammed uzdignut na nebo.

Izrael, koji okupira istočni Jeruzalem u kome se nalazi sveto mjesto, ima skoro 15.000 slučajeva koronavirusa, i 193 preminulih. Na okupiranim Palestinskim teritorijama potvrđeno je oko 480 slučajeva zaraze virusom, uz četiri smrtna slučaja, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Kopirati
Drag cursor here to close