Mostar

Prva sveta pričest u župi sv. Petra i Pavla

Sakrament pričesti primilo je 58 prvopričesnika.
Kultura / Vjera | 07. 05. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju 7. svibnja na svetoj misi u 11 sati proslavljena je Prva sveta pričest u Franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla.

Sakrament pričesti primilo je 58 prvopričesnika.

Foto: Bljesak.info / Prva sveta pričest u župi sv. Petra i Pavla

Prva sveta pričest jedan je od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

Prvu svetu pričest po prvi put primaju vjeroučenici četvrtih razreda osnovnih škola. Od njih se traži da redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole, te da u četvrtom razredu usvoje određena znanja.

Foto: Bljesak.info / Prva sveta pričest u župi sv. Petra i Pavla

Nakon završene priprave, po prvi put pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga, svečano, u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu sv. Pričest.

''U toj prigodi htjeli bismo naglasiti roditeljsku ulogu u pripremi za taj sveti sakrament. Vaša uloga u pripremi za prvu pričest i općenito u vjerskoj pouci je neprocjenjiva. Osim toga, svjedoci smo kako se i brojnost djece u obiteljima smanjuje. Obitelj je najčvršća poveznica koja postoji među ljudima. Osobe koje žive u takvoj zajednici uspostavljaju neraskidive veze. Obitelj je, međutim, istodobno i tako krhka i raspadljiva ako se obiteljski život zanemaruje i ne njeguju se obiteljske veze. Zato Crkva roditeljima i pridaje najveću važnost u općenitom odgoju djece, posebno u vjerskom smislu. Nitko ne može, pa ni svi svećenici, časne sestre ili vjeroučitelji, ničime zamijeniti ili nadoknaditi ulogu roditelja u tako važnoj i odgovornoj zadaći koja je istodobno i teška i lijepa. Roditelji su prvi navjestitelji vjere svoje djece, i to ne samo riječima nego ponajprije svojim primjerom'', navodi se u najavi velikog sakramenta u Župnom listu Franjevačke župe sv. Petra i Pavla.

Foto: Bljesak.info / Prva sveta pričest u župi sv. Petra i Pavla
Kopirati
Drag cursor here to close