Svečano zaključenje

Prva Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije: Jedan od najvažnijih događaja u poratnom vremenu

''Odlučio sam da i mi u našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji održimo Sinodu – a sinoda znači 'ići zajedno' – kako bi zajednički nosili teret ovih svih događanja i preživljavanja… Svjestan sam da nije lako pokrenuti nešto čega nije bilo prije''
Kultura / Vjera | 07. 12. 2021. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu svečanog zaključenja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije koje će biti u srijedu, 8. prosinca 2021. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, 7. prosinca upriličena je tiskovna konferencija na kojoj su se nazočnim medijskim djelatnicima obratili kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Sinode, dr. vlč. Mario Bernadić, generalni tajnik Sinode i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i dr. mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj eklezijalno-pravnog sinodskog povjerenstva.

Obraćajući se nazočnim medijima kardinal Puljić je kazao da je bilo ugodno doživjeti spremnost brojnih ljudi da dadnu svoj doprinos u cjelokupnom procesu radova Sinode. Pojasnio je da sada predstoji provođenje sinode tj. stvaranje zakonskih odredbi i njihova provedba u praksi. Zahvalio je medijskim djelatnicima što će javnost informirati o radovima Sinode, budući da to, kako je istaknuo, često nije sasvim razumljivo široj populaciji iako za Crkvu to predstavlja važan trenutak.

''Ići zajedno''

''Odlučio sam da i mi u našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji održimo Sinodu – a sinoda znači 'ići zajedno' – kako bi zajednički nosili teret ovih svih događanja i preživljavanja… Svjestan sam da nije lako pokrenuti nešto čega nije bilo prije, ali sam ipak zadovoljan da je veliki dio prihvatio suradnju i doprinio kako bi zajednički – ne samo ja kao nadbiskup i moji suradnici – nego cijela Vrhbosanska Crkva razmišljali što nam je činiti i kako se suočiti sa ovim izazovima života'', istaknuo je vrhbosanski nadbiskup.

Medijske djelatnike potom je pozdravio i vlč. Bernadić koji je ukratko progovorio o konkretnim statistikama i podacima četveromjesečnog zasjedanja Sinode. Kazao je, između ostalog, da se od šest skupštinskih radnih zasjedanja pet odnosilo na raspravu o predloženom Radnom dokumentu Sinode, dok se šesto zasjedanje ticalo službenog izglasavanja toga dokumenta.

Dodao je da se na svakom susretu razmatralo jedno od pet poglavlja Radnog dokumenta koja ubrađuju: eklezijalno-pravnu, pastoralnu, religiozno-pedagošku, liturgijsku i medijsku tematiku.

Novinare je dodatno upoznao s načinom rada Sinode kazavši da su na početku svakog zasjedanja predstavnici pojedinog tematskog područja ukratko iznijeli sadržaj svoga područja/poglavlja, a zatim bi uslijedila diskusija koja je podrazumijevala pismeni, usmeni intervent te usmeni osvrt. U konačnici su, posvijestio je vlč. Bernadić, prikupljena 62 pismena interventa te 40 usmenih intevenata i osvrta koji su imali zajedničku svrhu pružanja potrebnih sugestija s ciljem nadopune i ispravaka Radnog dokumenta koji će u svom poboljšanom izdanju, 8. prosinca 2021. biti svečano uručen na raspolaganje kardinalu Puljiću.

Inače, sinodska skupština se sastojala od 134 člana s pravom glasa.

Mons. Ćosić je progovorio o daljnjim koracima glede sinodskog hoda mjesne Crkve vrhbosanske te naglasio da sama Sinoda predstavlja važan i zahtjevan događaj u životu jedne mjesne Crkve, te da dobar rezultat i ishod svega onoga što je zahtjevno i važno traži ponajprije dobru pripravu. Pojasnio je da je Sinoda ''savjetodavno tijelo u Crkvi'' tj. da završni dokument, koji će sutra svečano biti predam kardinalu Puljiću na daljnje upravljanje, prije svega jest jedan ''savjet'' određenog broja svećenika, časnih sestara, vjernika laika o svemu onome što se tiče Crkve iz različitih područja njena života: eklezijalno-pravnog, pastoralnog, religiozno-pedagoškog, medijskog i liturgijskog područja.

''To su, dakle, savjeti Nadbiskupu jedne grupe ljudi, predstavnika cijele Nadbiskupije, ali savjeti ne u smislu da onaj koga se savjetuje može jednostavno jednostavno staviti 'po strani'. To su savjeti o kojima će se treba voditi računa'', kazao je, između ostaloga, mons. Ćosić pojasnivši da se upravljanje odnosi na izradu ''sinodalnih izjava i odluka'', a one mogu biti pravnog karaktera koji će vrijediti u Nadbiskupiji ubuduće, ali isto tako mogu biti programatske ideje koje bi bilo potrebno usvojiti u životu Nadbiskupije.

Narav Katoličke Crkve je zapravo ''trajno obnavljanje''

Sugovornici su zatim bili otvoreni za pitanja novinara pa je u razgovoru koji je uslijedio pojašnjeno da će završni dokument, nakon što bude dorađen, biti programatski dokumenat čijih će se uputa trebati držati cijela Nadbiskupija.

''Jedan dio će biti upute, a drugi pravne odredbe'', pojasnio je kardinal Puljić dodavši da prioritet nakon Sinode neće biti njeno ponovno zasjedanje već praktična provedba njenih zaključaka i uputa na terenu. Kazao je da taj proces predstavlja više strategiju nego neku reformu te da je bit ostati vjerodostojan u naviještanju evanđelja katolicima u ovim vremenima i na ovim prostorima.

Kardinal Puljić kazao je da Sinoda u životu Katoličke Crkve ne predstavlja nešto novo već da se radi o redovitom načinu djelovanja, ali da je Katolička Crkva u ovoj zemlji bila u zaostatku jer je doživljavala svojevrsno iskušenje: prvo u periodu nakon Drugog svjetskog rata, a zatim i za vrijeme i nakon nedavnog rata. Napomenuo je i da se završetak ove mjesne Sinode podudario s početkom sinodalnog hoda cijele Katoličke Crkve, procesa koji je pokrenuo papa Franjo, te su se oni tako, na neki način, uključili u program sveopće Crkve. Podsjetio je da narav Katoličke Crkve zapravo ''trajno obnavljanje'' te da je i ova Sinoda na mjesnoj razini težila tomu, a sve u cilju sačuvanja vjerodostojnosti u poslanju.

Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije svečano će biti zaključena u srijedu, 8. prosinca 2021. na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Toga dana će najprije članovi Skupštine u dvorani Svećeničkog doma svečano uručiti Završni dokument Sinode nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, a nakon toga u 10.30 sati kardinal Puljić će u sarajevskoj katedrali Srca Isusova slaviti svečanu Svetu misu zaključenja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

 Prva Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije je jedan od najvažnijih događaja u poratnom vremenu za ovu mjesnu Crkvu. Na svetkovinu svetih Petra i Pavla, 29. lipnja 2012. tijekom Misnog slavlja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić najavio je pripravu za održavanje Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom „Sve obnoviti u Kristu“ (usp. Ef 1,10).

''Nakon ratnih stradanja i poratnih nastojanja, osjećam potrebu zajednički tražiti rješenja kako bi ova izranjena mjesna Crkva vrhbosanska pronašla snagu i radosnu nadu za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Posebna mi je želja probuditi pozitivnu energiju svih vjernika u hodu naprijed ispunjeni nadom Krista uskrsloga'', kazao je tom prigodom kardinal Puljić. Sinoda je svečano otvorena, 11. rujna 2021. Misnim slavljem u sarajevskoj katedrali i radnim susretom u dvorani Svećeničkoga doma Vrhbosanske nadbiskupije, priopćila je KTA BK BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close