Čudesno otkriće arheologa

Pronađen grob svetog Nikole

Otkriće je potvrdilo da je Sveti Nikola živio i umro u Turskoj, a tim arheologa je također objavio da je kamenim podom koji se nalazio ispod slojeva sedimenta hodao sam svetac
Kultura / Vjera | 19. 10. 2022. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi su u Turskoj došli od nevjerojatnog otkrića. Grobnica svetog Nikole otkrivena je kada su arheolozi pronašli ostatke drevne crkve u Turskoj, u mjestu Demre. Crkva je bila potopljena zbog porasta razine mora tijekom srednjeg vijeka. Druga crkva izgrađena je na vrhu drevne bazilike da bi zaštitila grob svetog Nikole, ali tek nedavno su arheolozi otkrili mozaik i kameni pod prethodnog svetilišta – koji ih je doveo do posljednjeg počivališta sveca. Otkriće je objavljeno prije sedam dana.

  / Druga crkva izgrađena je na vrhu drevne bazilike da bi zaštitila grob svetog Nikole, ali tek nedavno su arheolozi otkrili mozaik i kameni pod prethodnog svetilišta

Otkriće je potvrdilo da je Sveti Nikola živio i umro u Turskoj, a tim arheologa je također objavio da je kamenim podom koji se nalazio ispod slojeva sedimenta hodao sam svetac, prenosi novinska agencija Demiroren.

Bizantska crkva podignuta na drevnim temeljima bila je sveto mjesto pravoslavnih kršćana između 5. i 12. stoljeća i okružena je statuama Svetog Nikole. Također je dodana na listu svjetske baštine UNESCO-a 1982. godine.

Vjeruje se da su drevnu crkvu prvi put otkrili 2017. istraživači koji su proveli elektronska istraživanja ispod moderne crkve Svetog Nikole. Očitavanja su pokazala da postoje praznine između poda i zemlje.

Tim je tada najavio da su možda pronašli grob Svetog Nikole, ali su i dalje radili na pažljivom uklanjanju poda sa bizantske crkve, kako ništa ne bi oštetili.

Osman Eravsar, šef pokrajinskog odbora za očuvanje kulturnog nasljeđa u Antaliji, izjavio je za novinsku agenciju Demiroren da je prva crkva potopljena s porastom Sredozemnog mora, a nekoliko stoljeća kasnije, nova crkva je podignuta iznad.

Pročitajte još

''Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola'', rekao je on.

Kao pobožni kršćanin, sveti Nikola je sledio Isusovo učenje o prodaji cjelokupnog imanja i davanju siromašnima – i to je i učinio. Međutim, njegova dela nisu potvrđena u povijesnim dokumentima, već u pričama.

Postao je episkop Mire u 4. stoljeću, ali ga je ubrzo zatvorio rimski car Dioklecijan u vrijeme kada su kršćani bili proganjani. Zapisi pokazuju da je Sveti Nikola sahranjen u crkvi podignutoj u njegovo ime. Međutim, točno mjesto na kojem se nalazi njegovo tijelo uvijek je bila misterija.

Znanstvenici sada vjeruju da je vrijeme njegove smrti 343. godina nove ere, a da je sveti Nikola bio sahranjen u crkvi u Demreu, gdje je ležao do 11. stoljeća. Godine 1087. talijanski mornari ili trgovci ukrali su njegove navodne ostatke iz grobnice i odnijeli ih u Bari.

Međutim, turski arheolozi sada sugeriraju da su ukradene pogrešne kosti – one koje su otišle u Italiju pripadale su anonimnom svećeniku.

Kopirati
Drag cursor here to close