Rođena u Blagaju

Prije 545 godina u Rimu umrla blažena Katarina Kosača, bosanska kraljica

Umrla je u Rimu, otprilike 15 godina nakon osmanskog osvajanja Bosne. Katarina Kosača pokopana je u znamenitoj bazilici Santa Maria in Aracoeli.
Kultura / Vjera | 25. 10. 2023. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikimedia Commons / Katarina Kosača-Kotromanić (Blagaj, 1424. – Rim, 25. listopada 1478.)

Na današnji dan prije 545 godina, 25. listopada 1478. u Rimu umrla je Katarina Kosača, supruga pretposljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaša.

Bila je kći vojvode Stjepana Vukčića Kosače, moćnog feudalnog gospodara po čijoj je tituli hercega (vojvode) nazvana Hercegovina.

Katarina Kosača rođena je u Blagaju pokraj Mostara. Udala se 1446. godine za bosanskog kralja Stjepana Tomaša.

Brakom Stjepana Tomaša i Katarine su Hercegovina i Bosna bile ujedinjene. Budući da je Stjepan Tomaš obećao papi da će iskorijeniti bogumile iz svoga kraljevstva, dvadesetdvogodišnja Katarina je postala rimokatolkinja.

Kao bosanska kraljica postala je snažnom zagovornicom katoličanstva i franjevaca.

Stjepan Tomaš Kotromanić bosanski kralj s kraljicom Katarinom imao je dvoje djece: Sigismunda (Žigmunda), Katarinu i treće dijete o kojemu se gotovo ništa ne zna. Stolovali su u kraljevskom gradu Bobovcu pokraj Kraljeve Sutjeske.

Kralj Stjepan Tomaš pod nerazjašnjenim okolnostima umro je 10. srpnja 1461. Nasljedio ga je sin iz prethodnog braka s Vojačom, Stjepan Tomašević. Kraljici Katarini je dan naslov "Kraljice majke" i nastavila je živjeti na kraljevskom dvoru.

Nakon suprugove smrti i osmanskog osvajanja Bosne otišla je preko Dubrovnika u Rim. Ondje se zauzimala za nastavak tradicije bosanskog kraljevstva, kojeg je bila kraljica-udovica.

Umrla je u Rimu, otprilike 15 godina nakon osmanskog osvajanja Bosne. Katarina Kosača pokopana je u znamenitoj bazilici Santa Maria in Aracoeli.

Ta se bazilika nalazi u samom središtu Rima, odmah do Kapitolijskog trga (Piazza del Campidoglio) i samo stotinjak metara od Foruma Romanuma.

Nakon smrti proglašena je blaženicom Katoličke crkve.

Video: Katarina Kosaca Kotromanic bosanska, HRT4
Kopirati
Drag cursor here to close