Široki Brijeg

Pogledajte program 10. ''Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca''

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16:00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.
Kultura / Vjera | 27. 01. 2020. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jubilani 10. ''Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'', povodom 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, počet će u nedjelju, 2. veljače 2020. godine, u Širokom Brijegu u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće''. 

Prvo događanje započinje u nedjelju, 2. veljače, kraj ratnog skloništa u samostanskom vrtu u Širokom Brijegu. U 17:00 sati vicepostulator fra Miljenko Stojić sačekat će mimohod vjernika od različitih spomenika pobijenima do ratnog skloništa te se s njima pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega. Nakon toga u 18:00 sati slijedi sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U 19:30 sati u kinu Borak širokobriješki Franjevački svjetovni red, na čelu s fra Danom Karačićem, i Franjevačka mladež (FRAMA), na čelu s fra Augustinom Čordašem, izvode dramu Mirele Lovrić ''Dide, pobiše nam fratre!''.

Foto: Bljesak.info / Imena pobijenih franjevaca 

Svete mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. U 17:30 sati je molitva krunice, a u 18:00 sati sveta misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana svetu misu predvodi i na njoj propovijeda don Marko Tomić, postulator Drinskih mučenica, sutradan don Ilija Jakovljević, vicepostulator postupka mučeništva bl. Miroslava Bulešića, a preksutra don Filip Kucelin, postulator postupka mučeništva ''Don Eugen Šutrin i drugovi''.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na 11. nagradnom natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Foto: Bljesak.info / Ratno sklonište u kojem su franjevci ubijeni i spaljeni

Vicepostulator će 5. veljače u 10:00 sati, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću ubijen svaki deseti Hrvat iz Hercegovine.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16:00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sveta misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

Foto: Bljesak.info / 74. obljetnica od ubojstva 12 franjevaca

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao ''Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk'', što ga je proglasio Grad Široki Brijeg te kao ''Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja'', što ga je proglasila Županija Zapadnohercegovačke.

''Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na svetu misu'', navode iz Vicepostulature.

Program pogledajte OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close