Mjesec posta

Počeo mjesec ramazana - primijetite blagodati vjere, obitelji, zdravlja, mira...

Kultura / Vjera | 27. 05. 2017. u 06:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa zalaskom sunca i pojavom mjeseca hilala, mladog mjeseca, sinoć je za muslimane Bosne i Hercegovine i diljem svijeta, nastupio mjesec ramazan.

Prvi teravih- namaz u svim džamijama je klanjan sinoć, a prvi sehur i prvi dan posta ove 1438. Hidžretske, 2017. godine, je danas.

Povodom ramazana, ramazansku poruku vjernicima je uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je ukazao na važnost mjeseca posta, te da je u njemu prilika da se kao muslimani, ali i kao društvo prisjetimo na vrijednosti koje ramazan nosi, solidarnosti, darežljivosti i zajedništva.

''Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo mala spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije'', kazao je Kavazović.

U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, dodao je, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo, i što nismo stekli, ramazan potiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo.

''Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božje blagodati koje su nam date. Primijetimo blagodati vjere, obitelji, zdravlja, mira, slobode, domovine. Nikada ih ne uzimajmo zdravo za gotovo'', rekao je Kavazović te podsjetio da nam u Kur'anu Allah dž.š. kazuje da će svaku blagodat koju ljudi prepoznaju i na kojoj mu budu zahvalni uvećati.

Islamska zajednica u BiH je ove godine u fokusu vjerskog djelovanja stavila džemat, a Kavazović je naglasio da je džemat ono uže Milostivog oko kojeg se okupljamo u svakoj džamiji i mahali.

Kazao je da je zajednica jaka koliko su jake i naše veze, u svakom od džemata, a naša se snaga mjeri našim odnosima prema najslabijim među nama.

Istaknuo je da kako prepoznajemo blagodati Božje prema nama, prepoznajemo i one druge kojima su one uskraćene, i treba im biti na usluzi.

''Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru. Posebno moramo pokazati solidarnost prema najslabijim našim džematima u svakom gradu, a posebno onim povratničkim. Ramazan šerif mubarek olsun'', čestitka je reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića.

Ramazan ove godine ima 29 dana, a najduži dan posta ima 18 sati i devet minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close