Konferencija

Biskupi zasjeli u Mostaru: Mnogima 'odgorila' ljubav prema domovini BiH

Riječi dobrodošlice uputili su biskup domaćin, mons. Ratko Perić i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić.
Kultura / Vjera | 20. 03. 2019. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine otvoreno je u srijedu ujutro u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru.

Riječi dobrodošlice uputili su biskup domaćin, mons. Ratko Perić i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić.

"Od posljednjeg zasjedanja u Sarajevu početkom studenog 2018. još se nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon zbog kojeg se Hrvati u BiH osjećaju prevareni i izigrani. Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u BiH, što dodatno opterećuje javno mnijenje koje je doprinijelo da je mnogima 'odgorila' ljubav prema ovoj domovini Bosni i Hercegovini", kazao je kardinal Puljić, javila je KTA.

Foto: KTA / Počelo redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Kardinal Puljić osvrnuo se i na konferenciju o zaštiti maloljetnika u Crkvi koja je održana od 21. do 24. veljače 2019. u Vatikanu, podsjetivši da je Sveti Otac pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija da razmotre pitanje zaštite maloljetnika u Crkvi i odlučno se bore protiv počinitelja zlostavljanja.

"Kroz povijest je Crkva prolazila kroz razna iskušenja, pa tako i svaka mjesna i krajevna crkva. Upravo u tim iskušenjima je važno da znamo zajedno hoditi. Zato smo molili i molit ćemo za snagu i svjetlo Duha Svetoga, kako bismo prepoznali ljubav Božju u ovom vremenu i na ovim prostorima", dodao je kardinal Puljić.

Pozdrave predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića i svih članova prenio je biskup Palić te podsjetio da je ovih dana Crkva u Hrvata obradovani dvama imenovanjima: imenovanjem mons. Ivana Ćurića pomoćnim biskupom đakovačko-osječkim i oca Milana Stipića koji je imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije sede vacante.

Foto: KTA / Počelo redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Podsjetio je da su dva događaja tijekom posljednja dva mjeseca privukla veliku pažnju javnosti: pismo hrvatskih biskupa upućenog patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Irineju i zabrana euharistijskog slavlja na Bleiburgu sa strane dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt u Austriji.

Biskup Giuseppe Merisi u svom obraćanju prenio je pozdrave predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Gualtiera Bassetija i svih članova. Iznio je pojedina iskustva na razini Talijanske biskupske konferencije ističući važnost izgradnje zajedništva. Posebno je istaknuo važnost doprinosa vjernika laika koji djeluju u župama ili su organizirani u razne molitvene zajednice i pokrete.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH. Razgovarat će i na temu obiteljskog pastorala te o aktualnim društvenim problemima i izazovima.

Zasjedanje će završiti konferencijom za novinstvo u četvrtak, 21. ožujka, u 12 sati, navodi KTA.

Kopirati
Drag cursor here to close