Nakon godinu pauze

Plivanje za Časni krst u Mostaru - Otvorene prijave!

Paroh blagajski Aleksandar Grčić obavijestio je vjernike da će se u petak 19. siječnja održati plivanje za Časni krst u mostarskom naselju Ortiješ.
Kultura / Vjera | 16. 01. 2024. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Srpska pravoslavna crkvena općina Mostar i ove godine na Bogojavljenje organizira plivanje za Časni krst, na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Paroh blagajski Aleksandar Grčić, u čijoj parohiji se prije sedam godina rodila ideja o plivanju za Časni krst, obavijestio je vjerni narod da se i ove godine, u petak 19. siječnja, na Bogojavljenje, održava plivanje za Časni krst na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Otvorene prijave

"U crkvi Svetog Despota Stefana i Evgenija u Ortiješu bit će služena Sveta Liturgija sa početkom u 9:00 sati. Poželjno je da svi sudionici plivanja budu na Liturgiji. Nakon toga kratko okrepljenje u domu u Ortiješu, a u 11:00 sati plivanje za Časni krst", pojasnio je paroh Grčić.

Kontakt osobe za prijave su sveštenik Aleksandar Grčić 065/849-016 i Zoran Krnjeušić 065/753-874, prenosi Topportal

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine. Prošle godine plivanje za Časni krst na Neretvi je odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta i visokog vodostaja Neretve.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. siječnja Bogojavljenje, blagdan krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krstio ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a evanđelisti su zapisali njegove riječi: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni".

Narodni običaj

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih blagdana jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božjeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: "Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji".

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema srpskom narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!".

U mnogim gradovima i mjestima održava se natjecanje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Kopirati
Drag cursor here to close