Provincija Svete Obitelji u Hercegovini

FOTO| Svečano u Mostaru - pet sestara položilo doživotne zavjete

Pet članica Školskih sestara franjevki položile doživotne zavjete na blagdan sv. Klare Asiške
Kultura / Vjera | 11. 08. 2023. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na blagdan sv. Klare Asiške danas su doživotne redovničke zavjete polile članice Školskih sestara franjevki Krista Kralja Mostar - Provincija Svete Obitelji u Hercegovini.

Zavjete su primile sestra Arkanđela Jurčević, sestra Marija Budimir, sestra Magda Glibić, sestra Monika Ćorić i sestra Marija Boban.

Doživotne zavjete položile su u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Inače, sveta Klara se rodila u Asizu 1193. ili 1194. Najvažniji datum njezina života, vjerojatno je bila Cvjetnica 1211. ili 1212. Toga je dana bila posljednji puta viđena u Asizu, na proslavi Cvjetnice u crkvi Sv. Rufina, gdje je kao i Franjo krštena.

Te je noći pobjegla iz roditeljske kuće Franjinoj braći u crkvicu Svete Marije Anđeoske da ostvari svoj naum – prihvati evanđeoski ideal Sv. Franje. Tu joj je pred oltarom Marijinim Franjo ostrigao kosu, u znak odreknuća od svijeta i njegovih čežnji, i zaodjeo je priprostom pokorničkom haljom, oko glave ovio joj veo djevičanstva.

Potom ju je sklonio kod benediktinki Sv. Pavla u Bastiji, pa kod pokorničkih pustinjakinja na brdu Subasio, povrh Asiza, da joj domala otvori vrata samostana Svetoga Damjana, gdje je proživjela s prvim klarisama – ʺsiromašnim gospođamaʺ kako ih je kavalirski zvao Franjo, piše Nedjelja.ba.

No i Franjo i Klara umjeli su privoljeti i samoga Inocenta III. Ona je i od njega zadobila, kako piše u svojoj Oporuci, tzv. ʺpovlasticu siromaštvaʺ. U stvar se poslije umiješao veliki zaštitnik Sv. Franje i Klare, kard. Hugolin, važan za razvoj franjevačkoga zakonodavstva. On je 1219. za klarise napisao tzv. Hugolinove konstitucije koje su u svemu drugom vrlo stroge, ali su neodređene u vezi sa siromaštvom. No Klara nije mirovala dok i od njega, pošto je postao papa Grgur IX., nije zadobila istu povlasticu siromaštva o kojoj svjedoči njegovo pismo od 17. rujna 1228.

Ipak, Klaru su još čekali novi pothvati za franjevačko siromaštvo. Papa Inocent IV. želio je konačno urediti Pravilo za Klarise. Ali Klara nije u tom Pravilu našla da je dovoljno zaštićeno sveto siromaštvo. Sama se dala na pisanje Pravila, u duhu Sv. Franje, i papa joj je to Pravilo odobrio 9. kolovoza 1253., dva dana prije njezine smrti.

Kopirati
Drag cursor here to close