Bidenov prijedlog

Papa podržao odricanje od intelektualnog vlasništva nad cjepivima

"Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam koji sprječava na primjer internacionalizam cjepiva", izjavio je u unaprijed snimljenoj video poruci.
Kultura / Vjera | 08. 05. 2021. u 14:10 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u subotu je podržao odricanje intelektualnog vlasništva nad cjepivima protiv koronavirusa, podržavajući tako prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena kojem se protive neke europske države među kojima je Njemačka.

U govoru na koncertu održanom za prikupljanje sredstava za promicanje ravnopravnog pristupa cjepivima, papa je naglasio da je svijet zaražen "virusom individualizma".

"Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam koji sprječava na primjer internacionalizam cjepiva", izjavio je u unaprijed snimljenoj video poruci.

"Druga je varijanta kada prava tržišta, intelektualnog tržišta ili intelektualnog vlasništva postavimo ispred zakona ljubavi i zdravlja čovječanstva", dodao je, podsjećajući na veliki broj umrlih od koronavirusa.

Njegovi komentari nadovezuju se na raspravu o tome trebaju li se farmaceutske kompanije odreći patenta na cjepiva.

Obzirom na apele iz Indije, Južne Afrike i više od 100 ostalih država, Biden je u srijedu podržao ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv bolesti covid-19.

Mnoge europske zemlje, primjerice Njemačka i Francuska, u petak su izrazile negodovanje oko tog prijedloga, tvrdeći da su za zaustavljenje pandemije najvažnije brža proizvodnja i distribucija cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close