Poruka

Papa na Veliki četvrtak pozvao svećenike da budu ponizni

U svojoj je poruci 84-godišnji crkveni poglavar pozvao svećenike da budu ponizni, podsjetivši ih da je Isus mario za grješnike i izopćenike.
Kultura / Vjera | 01. 04. 2021. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je na misi na Veliki četvrtak, ograničenoj zbog pandemije koronavirusa, pozvao svećenike da budu ponizni poput Isusa.

Kršćani se na Veliki četvrtak prisjećaju Posljednje večere uoči Isusove muke i smrti.

Veliki četvrtak spomen je i utemeljenja dvaju sakramenata, Euharistije i sakramenta svećeničke službe.

Papa, poglavar 1,3 milijarde katolika, tim je povodom održao misu u manjem dijelu bazilike svetog Petra, za otprilike 200 ljudi umjesto uobičajenih desetak tisuća.

Drugi Uskrs zaredom pod pandemijom, Vatikan prati epidemiološke smjernice talijanskih vlasti dok raste broj novozaraženih covidom-19.

Franjo je blagoslovio ulja za crkvene sakramente i vodio je kardinale, biskupe i sedamdesetak svećenika u obnavljanju njihovih zavjeta.

U svojoj je poruci 84-godišnji crkveni poglavar pozvao svećenike da budu ponizni, podsjetivši ih da je Isus mario za grješnike i izopćenike, prenosi Hina.

Tradicionalno papa pere i ljubi noge dvanaestorici zatvorenika, što simbolizira Isusov čin poniznosti prema apostolima, no koronavirus je ove godine prekinuo i tu tradiciju, piše agencija Reuters.

Papa je delegirao kardinala da vodi večernji obred na Veliki četvrtak, no još uvijek se ne zna zašto. Neki smatraju kako se Franjo, koji boluje od išijasa, želi odmoriti uoči tri obvezama ispunjena dana.

Franjo će voditi dva obreda na Veliki petak, dan kad kršćani obilježavaju Isusovu muku i smrt te dvije mise na Veliku subotu. Na sam Uskrs, najvažniji dan kršćanskog kalendara, Papa će održati svoje obraćanje „Urbi et Orbi“.

Kopirati
Drag cursor here to close