Papa o medijima i nakladnicima

Kriza u kojoj se neće trošiti đon cipela

Važna je, ističe Papa, pozornost na opasnost od komercijalne i uvijek jednake komunikacije, bez izlaska na ulicu kako bi se susreli s ljudima i provjerili.
Kultura / Vjera | 24. 01. 2021. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poziv „dođi i vidi“ metoda je svake istinske ljudske komunikacije – srž je ovogodišnje poruke pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, naslovljene Komunicirati susrećući ljude tamo gdje jesu i kakvi jesu.

''Već više od 2000 godina postoji lanac susreta u svrhu prenošenja ljepote kršćanske pustolovine. S druge strane, u komunikaciji ne može ništa potpuno zamijeniti osobni susret s osobom'', stoji u poruci, prenosi portal sarajevskog Katoličkog tjednika.

Za svaki komunikacijski izraz koji želi biti pošten, Papa preporučuje poziv „dođi i vidi“ današnju komunikativnu galaksiju, od novina do interneta, ali i redovno propovijedanje Crkve, kao i političku ili društvenu komunikaciju.

Važna je, kako ističe, pozornost na opasnost od komercijalne i uvijek jednake komunikacije, bez izlaska na ulicu kako bi se susreli s ljudima i provjerili. Posebno u ovo vrijeme pandemije, Sveti Otac poziva da se govori i o zbivanjima kod siromašnih naroda.

U poruci je veliku važnost dao zanosnom i znatiželjnom pokretanju, izlasku iz udobne umišljenosti da „već znamo“. Osim toga, upozorio je na opasnost od izjednačavanja poput „fotokopiranih novina“ ili uglavnom jednakih televizijskih, radijskih i internetskih vijesti, u kojima istraživanja gube prostor u korist unaprijed pripremljene informacije – koje sve manje uspijevaju uhvatiti istinu i konkretni život ljudi, i ne znaju više uočiti ni najozbiljnije društvene pojave ni pozitivne energije koje izviru iz temelja društva.

Prema Papinu mišljenju, nakladnička bi kriza mogla dovesti do informacije koja je izgrađena u uredništvima, ispred računala, ne trošeći đon cipela.

''Internet s društvenim mrežama može umnožiti sposobnost i brzinu širenja vijesti – primjerice, u nekoj hitnoj situaciji, u prvim komunikacijama stanovništvu – te biti izvanredno sredstvo. Svi možemo postati svjedoci događaja koje bi inače tradicionalni mediji zanemarili, te tako iznijeti na vidjelo i pozitivne događaje. Međutim, postoji opasnost od društvene komunikacije bez provjere. Ne treba, stoga, demonizirati to sredstvo, nego imati veću sposobnost razlučivanja preuzimajući odgovornost u širenju sadržaja'', naglasio je papa Bergoglio.

Pandemija, koja je početkom 2020. pogodila svijet, snažno obilježava i Papinu poruku. On stoga upozorava kako postoji opasnost da se o pandemiji, kao o svakoj krizi, govori gledajući samo očima bogatoga svijeta, da se vodi „dvostruko knjigovodstvo“.

U tom je smislu Papa posebno istaknuo pitanje cjepiva i medicinske terapije iz kojih bi moglo biti isključeno najsiromašnije stanovništvo.

''Tko će nam govoriti o iščekivanju ozdravljenja u najsiromašnijim naseljima u Aziji, Latinskoj Americi i Africi? Riječ je o opasnosti koja obuhvaća i svijet onih s više sreće, u kojemu društvena drama obitelji koje su u kratkom vremenu pale u siromaštvo velikim dijelom ostaje skrivena. Gospodarske razlike bi mogle odrediti red distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19, u kojemu su siromašni uvijek posljednji, a pravo na zdravlje za sve ljude uglavnom potvrđeno, ali lišeno svoje stvarne vrijednosti'', posvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

Na kraju je zahvalio za hrabrost brojnih djelatnika u komunikaciji.

''Zasluga je novinara, snimatelja, montažera, koji su u svojem poslu često u opasnosti, to što danas poznajemo, primjerice, teško stanje manjina koje su progonjene na više strana svijeta; to što su prijavljeni brojni slučajevi nasilja i nepravde u odnosu na siromašne i u odnosu na sve stvoreno; i to što su ispričani mnogi zaboravljeni ratovi. Bilo bi to osiromašenje, kad ne bi bilo tih glasova'', istaknuo je, među ostalim, Sveti Otac u poruci za Svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, prenosi Vatican News.

Kopirati
Drag cursor here to close