S posebnom ulogom

Papa imenovao biskupa za Međugorje

Svrha je poslanja Apostolskoga Vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće...
Kultura / Vjera | 31. 05. 2018. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Henryk Hoser

Papa Franjo imenovao je danas nadbiskupa Henryka Hosera, S.A.C., umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), Apostolskim Vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

Kako se navodi, radi se o isključivo pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju Posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena mons. Hoseru 11. veljače 2017. i koju je on dovršio u prethodnim mjesecima.

Pozitivne informacije

''Svrha je poslanja Apostolskoga Vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost'', priopćeno je iz Vatikana.

Podsjećamo, nadbiskup Hoser je u travnju 2017. godine rekao kako je u Međugorju dobio pozitivne povratne informacije o Međugorju i svemu što se događa - pastoralu, vjernicima, posjetama, molitvama...

''U Međugorju se ponovno nalazi svjetlo. Budite nositelji tog svjetla, potrebne su nam te točke svjetlosti u svijetu koji upada u tamu'', rekao je na prvoj konferenciji za medije poljski nadbiskup, koji je u Međugorju boravio kao poseban Papin izaslanik.

Objasnio je i kako je specifičnost Međugorja broj ukazanja.

''Specifičnost Međugorja je broj ukazanja, čak 47.000 ukazanja, kao i njihovo mjesto. Međutim, ni to nije ništa čudno - recimo u Lourdesu se Gospa ukazivala u špilji, u Fatimi iznad hrasta, a ovdje prema vidiocima ukazanja idu sa osobom, a to može biti kod kuće, na putu, u crkvi.... i te specifičnosti otežavaju rad donošenje konačne'', pojasnio je Hoser.

Hodočašća

U kolovozu je potom za poljsku Katoličku informativnu agenciju rekao kako bi ukazanja u Međugorju trebala biti priznata.

''Sve ukazuje na to da će ukazanja biti priznata, možda već ove godine. Ne zaboravimo da je Kongregacija za nauk vjere predala cijelu dokumentaciju Državnom tajništvu Svete Stolice koje sada radi na tome. Konkretno govoreći, moguće je priznanje prvih sedam ukazanja, onako kako je to predložila komisija kardinala Carmilla Ruinija. Teško da se može dogoditi drugačija odluka jer je nemoguće da bi šestoro vidioca lagalo 36 godina. To što govore je smisleno. Nema među njima ljudi koji imaju nekakvih psihičkih problema'', rekao je nadbiskup poljskoj agenciji.

U prosincu je pak rekao kako biskupije i ostale institucije mogu službeno organizirati hodočašće u Međugorje.

''To više nije problem. Pobožnost Međugorja je dozvoljena. Nije zabranjena i ne treba se obavljati u tajnosti, rekao je i dodao kako dekret Biskupske konferencije nekadašnje Jugoslavije, "koja je prije rata na Balkanu, savjetovala da biskupi ne organiziraju hodočašća u Međugorje, više nije relevantan".

Međutim, dan nakon objave intervjua, iz Vatikana je objavljeno da je biskup Hoser umirovljen.

Problem vidioca

''Točno je što sam rekao, iako je možda malo pretjerano u tonu. No, točno je da se u Međugorje mogu organizirati službena hodočašća bez ikakvih problema, pod uvjetom da su duhovne naravi i da se ne odnose na Gospina ukazanja vidiocima ", objasnio je mons. Hoser. 

Također je istaknuo da biskupi mogu organizirati hodočašća kako bi se vjernici molili za Gospin zagovor, no to ne znači da postoje odobrenja za molitve koje su povezane s Gospinim ukazanjima. 

"Problem vidioca još nije riješen", pojasnio je nadbiskup.

"Oni se obrađuju u Vatikanu. Dokument je u Državnom tajništvu i  treba čekati da se objavi. I dakako, potrebna nam je prosudba Pape koji je mogao proučiti izvješće povjerenstva kojemu predsjeda kardinal Camillo Ruini'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close