Stav poglavara katoličke crkve

Papa Franjo: Paradoksalno je da neki pate od pothranjenosti, a drugi su pretili

Papa Franjo se u srijedu požalio na "iskrivljen odnos hrane i prehrane" za što je okrivio mentalitet svjetske ekonomije sticanja profita po svaku cijenu.
Kultura / Vjera | 16. 10. 2019. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo povodom 16. listopada, Svjetskog dana hrane, ukazao je na paradoks da u nekim dijelovima svijeta ljudi pate od pothranjenosti, dok je u drugim sve više pretilih, prenosi Anadolija.

Papa Franjo se u srijedu požalio na "iskrivljen odnos hrane i prehrane" za što je okrivio mentalitet svjetske ekonomije sticanja profita po svaku cijenu.

Istaknuo je da iako je pretilost nekada predstavljala problem uglavnom razvijenog svijeta, ona sve češće pogađa i siromašne zemlje, što dovodi do povećanja broja slučajeva dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i poremećaja prehrane poput anoreksije i bulimije.

"Protiv prehrambenih poremećaja može se boriti jedino usvajanjem životnih stilova nadahnutih zahvalnošću za darove koje smo primili i usvajanjem duha odmjerenosti, umjerenosti, apstinencije, samokontrole i solidarnosti", poručio je papa.

Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kako bi se obilježio dan osnivanja ove organizacije 1945. godine i obilježava se od 1980. godine zbog činjenice da je ''hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba''.

Kopirati
Drag cursor here to close