Prizdravio

Papa Franjo kaznio kardinala

Burke, 75-godišnji kanonski pravnik koga je Franjo otpustio s funkcije vrhovnog suca Vatikana 2014. godine, postao je jedan od najotvorenijih kritičara pape.
Kultura / Vjera | 30. 11. 2023. u 07:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo odlučio je kazniti jednog od svojih najviše rangiranih kritičara, kardinala Raymonda Burkea, oduzimanjem prava na subvencionirani vatikanski stan i plaću, u drugoj takvoj radikalnoj akciji protiv konzervativnog američkog svećenika u ovom mjesecu, navode dvije osobe upoznate s mjerama.

Po džepu 

Papa je na sastanku čelnika vatikanskih ureda prošlog tjedna rekao da pokreće akciju protiv Burkea jer je on izvor "nejedinstva" u crkvi, rekao je jedan od sudionika sastanka 20. studenoga. Sudionik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da otkrije sadržaj susreta.

Papa je kazao da uklanja Burkeove privilegije na subvencionirani vatikanski stan i plaću kao umirovljeni kardinal jer je koristio privilegije protiv crkve, kazala je druga osoba koja je naknadno upoznata s papinim mjerama. Ta osoba je također progovorila pod uvjetom da ostane anonimna jer nije bila ovlaštena da otkriva detalje.

Burke nije primio nikakvo obavještenje o mjerama koje se poduzimaju, rekla je njegova tajnica u tekstualnoj poruci u utorak za Associated Press.

Burke, 75-godišnji kanonski pravnik koga je Franjo otpustio s funkcije vrhovnog suca Vatikana 2014. godine, postao je jedan od najotvorenijih kritičara pape, njegovog pristupa LGBTQ+ katolicima i njegovog reformskog projekta kako bi crkva bila osjetljivija za potrebe običnih vjernika.

Najveći kritičar

Burke se dvaput pridružio drugim konzervativnim kardinalima u postavljanju formalnih pitanja papi, poznatim kao "dubia", tražeći od njega da pojasni pitanja doktrine koja uznemiruju konzervativce i tradicionaliste.

U prvom su tražili od Franje da pojasni svoj pristup razvedenim i civilno ponovo vjenčanim katolicima, a Franjo nikada nije odgovorio. U drugom, pitali su mogu li istopolni parovi mogu dobiti crkvene blagoslove - i dobili su uvjet možda kao odgovor.

Zatim, uoči Franjinog velikog sastanka biskupa prošlog mjeseca, poznatog kao sinoda, Burke je predsjedao svojevrsnim kontrasinodom samo nekoliko koraka od Trga Svetog Petra.

Kopirati
Drag cursor here to close