Fiducia Supplicans

Papa o otporu koji je izazvao blagoslov LGBT osoba: Afrikanci 'poseban slučaj'

Već prošlog tjedna papa Franjo je priznao otpor koji je dokument izazvao, posebno u Africi, gdje su ga biskupi odbacili
Kultura / Vjera | 29. 01. 2024. u 10:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo rekao je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak kako je uvjeren da će kritičari njegove odluke da dopusti blagoslove istospolnim parovima to na kraju shvatiti, osim Afrikanaca koji su 'poseban slučaj'.

Blagoslovi su dopušteni prošlog mjeseca u dokumentu nazvanom Fiducia Supplicans (Molitveno povjerenje), koji je izazvao raspravu u Katoličkoj crkvi, s posebno snažnim otporom koji je dolazio od afričkih biskupa.

''Oni koji se žestoko protive pripadaju malim ideološkim skupinama. Poseban slučaj su Afrikanci, za njih je homoseksualnost nešto 'loše' s kulturološke točke gledišta, oni je ne toleriraju'', rekao je Franjo talijanskim novinama La Stampa, prenosi Reuters.

Ali izrazio je uvjerenje da će postupno svi biti razuvjereni duhom deklaracije 'Fiducia Supplicans' čiji je cilj uključiti, a ne dijeliti.

Već prošlog tjedna papa Franjo je priznao otpor koji je dokument izazvao, posebno u Africi, gdje su ga biskupi odbacili i gdje u nekim zemljama istospolni odnosi mogu dovesti do zatvora ili čak smrtne kazne.

Papa je naveo da kada se daju blagoslovi, svećenici trebaju "uzeti u obzir kontekst, osjetljivost, mjesta gdje neko živi i najprikladnije načine da to učine".

Kopirati
Drag cursor here to close