Sarajevo

Osvjetljavanje sarajevske katedrale u znak solidarnosti s progonjenim kršćanima

Vrhbosanska nadbiskupija priključit će se u srijedu, 24. studenog inicijativi Katoličke humanitarne organizacije te će osvjetljavanjem katedrale Srca Isusova u crveno izraziti solidarnost s progonjenim kršćanima diljem svijeta
Kultura / Vjera | 18. 11. 2021. u 17:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhbosanska nadbiskupija priključit će se u srijedu, 24. studenog inicijativi Katoličke humanitarne organizacije „Kirche in Not“ te će osvjetljavanjem katedrale Srca Isusova u crveno izraziti solidarnost s progonjenim kršćanima diljem svijeta, priopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Toga dana će sarajevska prvostolnica od 17:00 do 24:00 sata biti „obojena“ u crveno, a u 18:00 sati sv. misu predslavit će vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić nakon koje će biti upriličeno molitveno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

„Kirche in Not“ već godinama posljednju srijedu u novembru diljem svijeta različitim aktivnostima pokušava skrenuti pozornost na kršćane koji trpe zbog svoje vjere. Jedan od načina je iluminacija znamenitih građevina u crveno čemu će se ove godine priključiti i Vrhbosanska nadbiskupija.

Prema podacima organizacije Open doors iz siječnja 2021. u 2020. u svijetu se dogodio porast broja progonjenih kršćana.

Više od 340 milijuna Kristovih sljedbenika doživjelo je visoku stopu progonstva ili diskriminacije. To znači da se jedan od osam kršćana susreo s nekim vidom progona.

Najteža situacija je u „12 crvenih“ zemalja u kojima je razina progona najjača: Sjevernoj Koreji, Afganistanu, Somaliji, Libiji, Pakistanu, Eritreji, Jemenu, Iranu, Nigeriji, Indiji, Iraku i Siriji, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close