Kurije

Nova promjena u Crkvi u korist žena

U dokumentu se ne pravi razlika između laika i laikinja.
Kultura / Vjera | 19. 03. 2022. u 15:34 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo izdao je u srijedu novu apostolsku konstituciju za kuriju, po kojoj svaki kršteni laik, uključujući žene, može biti na čelu odjela kurije.

Na čelu većine odjela velikom su većinom bili klerici, uglavnom kardinali.

Nova apostolska konstitucija, nazvana Praedicate Evangelium (Propovijedajte evanđelje), duga je 54 stranice, a izrađivana je više od devet godina.Ona će stupiti na snagu 5. siječnja te će zamijeniti stariju apostolsku konstituciju pape Ivana Pavla II. iz 1988.

"Papa, biskupi i drugi zaređeni službenici nisu jedini evangelizatori u Crkvi", navodi se u preambuli apostolske konstitucije te se dodaje da laici i laikinje "trebaju imati ulogu u upravljanju i odgovornosti".

U odjeljku o načelima apostolske konstitucije kaže se da "svaki vjernik može voditi dikasterij (odjel kurije) ili tijelo" ako Papa odluči da su kvalificirani i imenuje ih.

U dokumentu se ne pravi razlika između laika i laikinja.

Apostolska konstitucija iz 1988. navodi da na čelu odjela trebaju biti kardinali ili biskupi uz pomoć tajnika, stručnjaka i administratora.

U intervjuu za Reuters 2018. godine, Papa je otkrio da je žena bila u užem izboru kandidata za čelno mjesto gospodarskog odjela Vatikana, ali nije mogla prihvatiti dužnost iz osobnih razloga.

Prošle godine papa Franjo je prvi put imenovao ženu za generalnu tajnicu Uprave Države Vatikanskog Grada.

Sestra Raffaella Petrini postala je time žena na najvišem položaju u najmanjoj državi na svijetu.

Također je prošle godine imenovao talijansku časnu sestru Alessandru Smerilli na privremeno mjesto tajnice Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj koji se bavi pitanjima pravde i mira.

Osim toga, Papa je imenovao francusku teologinju Nathalie Becquart za podtajnicu Biskupske sinode koja priprema glavne susrete svjetskih biskupa koji se održavaju svakih nekoliko godina.

Kopirati
Drag cursor here to close