Dobivena dozvola

Nakon 70 godina: Katolici u Bosanskom Petrovcu dobit će svoju bogomolju

Općina Bosanski Petrovac dala urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele
Kultura / Vjera | 16. 08. 2018. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Misa u Bos. Petrovcu

‘’Općina Bosanski Petrovac izdala je proteklih dana Župi Drvar urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele u tome gradu. Načelnik općine Zlatko Hujić potpisao je urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele na katoličkom groblju u Bos. Petrovcu, na lokaciji preko puta Partizanskog groblja'', priopćili su iz župa Drvar.

Početak izgradnje kapele, koja se radi po idejnoj zamisli projektanta Isaka Medića iz Sarajeva, počet će najesen, navode u priopćenju, a iduće godine planiran je njezin dovršetak i blagoslov.

Izgradnjom kapele malobrojni katolici u Bos. Petrovcu dobit će - nakon točno 70 godina - svoj sakralni objekt u kojem će nesmetano moći obavljati svoje bogoslužne čine. Naime, katolička župna crkva sv. Petra u Bos. Petrovcu porušena je naredbom tadašnjih komunističkih vlasti 1949., pa će se iduće godine navršiti točno 70 godina od tog sramnog necivilizacijskog čina. Župna crkva nalazila se u samom središtu grada, odmah preko puta današnje zgrade općine.

Na području Bos. Petrovca postojale su u 20. stoljeću još dvije katoličke crkve – u Krnjeuši i na Oštrelju, ali su obje zapaljene i srušene u ljeto 1941. i nikada nisu obnovljene, kao ni ona u gradu, pojašnjavaju iz Župe.

Foto: PR / Izgled kapelice u Bos. Petrovcu

‘’Budući da je zemljište na kojem se nalazila porušena crkva sv. Petra nakon II. svjetskog rata oduzeto i nacionalizirano - i poslije su na njemu izgrađeni drugi objekti -  kapela će se graditi na jedinom preostalom crkvenom zemljištu u gradu, a to je drevno katoličko groblje - otvoreno daleke 1903. godine’’, navode u priopćenju.

Groblje je više od 70 godina stajalo devastirano i zapušteno, da bi 2016. bilo temeljito očišćeno ograđeno i na njemu je te godine, na blagdan sv. Petra, po prvi put slavljena sv. misa (a to je ujedno bila i prva katolička misa u Bos. Petrovcu nakon 75 godina).

Treba istaknuti da je načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić otpočetka - i osobno i sa službene razine - podržavao inicijative za uređenjem devastiranih katoličkih grobalja u Petrovcu i Krnjeuši, kao i ovu zadnju inicijativu za izgradnjom kapele u Petrovcu. To su također činili i pojedini građani Bos. Petrovca muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

Izgradnjom ove male, ali jako lijepe kapele, Katolička Crkva će se i službeno vratiti u Bos. Petrovac. Povijesna nepravda rušenja katoličke crkve u Petrovcu, tvrde, od strane službenog komunističkog režima, time će - barem donekle - biti ispravljena.

U Bos. Petrovcu danas živi nekolicina katolika, a do početka 2. svjetskog rata živjelo ih je preko 1.000 u naseljima: Krnjeuša, Zelinivac, Vrtoče, Vođenica, Suvaja, Kolunić, Drinić, Oštrelj, te u samom gradu. Pastoralnu skrb za tamošnje preostale katolike danas vodi župa Drvar.

Kopirati
Drag cursor here to close