Solin

Nadbiskup Kutleša primio znak povezanosti s Papom

Nadbiskup splitsko-makarski metropolita Dražen Kutleša u svojoj je u propovijedi istaknuo kako je palij kao znak jedinstva i potvrda zajedništva s Apostolskom Stolicom
Kultura / Vjera | 09. 07. 2022. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u subotu je na misnom slavlju u crkvi Svete obitelji u Solinu stavio metropolitanski palij na ramena splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita mons. Dražen Kutleše kao znak njegove povezanosti s Papom.

  / Nadbiskup splitsko-makarski metropolita Dražen Kutleša | IKA

"Palij simbolizira posebnu povezanost između nadbiskupa metropolite i Petrova nasljednika i izražava snagu zajedništva s rimskom crkvom a koju nadbiskup stječe po pravu u svojoj pokrajini", rekao je nuncij Lingua.

Podsjetio je kako je papa Franjo od 2015. povjerio zadaću papinskim predstavnicima da u njegovo ime stavljaju palij metropolitima u njihovim nadbiskupijama kako bi potaknuo biskupe sufragane i božji narod na sudjelovanje na liturgijskoj svečanosti i tako doprinio boljem razumijevanju i vrednovanju tog znamenja.

Nadbiskup splitsko-makarski metropolita Dražen Kutleša u svojoj je u propovijedi istaknuo kako je palij kao znak jedinstva i potvrda zajedništva s Apostolskom Stolicom, vezan uz metropolitansku stolicu, ali istodobno i uz osobu nadbiskupa metropolita.

"Palij kao dio liturgijskoga ruha nije nešto što odvaja od naroda ili uzdiže nad sve ostale, nego upravo podsjeća i upućuje na onu duhovnu svezu koja postoji između biskupa i naroda Božjega", rekao je Kutleša.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975. – 1983.), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama. Od 1998. do 2006. obnašao je sljedeće službe: vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije 11. srpnja 2020. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close