Papin izaslanik

Nadbiskup Hoser: Međugorje je proročko i karizmatsko mjesto

Najhitnijom pastoralnom potrebom Međugorja, nadbiskup Hoser je okarakterizirao povećanje broja ispovjednika, osobito za hodočasnike na stranim jezicima.
Kultura / Vjera | 04. 06. 2018. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski nadbiskup Henryk Hoser kojega je papa Franjo prošli tjedan imenovao apostolskim vizitatorom za Međugorje ocijenio je kako je ovo središte 'proročko i karizmatsko mjesto molitve za mir u svijetu'.

"Znamo koliko je danas mir ugrožen, sjećamo se rata na Balkanu.. a nemamo jamstva da se rat neće obnoviti. Tako je Međugorje proročko i karizmatsko mjesto molitve za mir na svijetu", rekao je nadbiskup Hoser u izjavi koju u ponedjeljak prenose lokalni mediji u BiH.

Pojasnio je i kako će se njegova misija odnositi na to kako unaprijediti rad i proširiti kapacitete. Svake godine oko 2,5 milijuna hodočasnika dolazi u ovo svjetski poznato mjesto.

U četvrtak je Papa Franjo imenovao nadbiskupa biskupije Varšava-Praga Henryka Hosera posebnim apostolskim vizitatorom u župi u Međugorju. Kao što je izvijestio Vatikan, to je nastavak misije povjerene nadbiskupu Hoseru prošle godine.

U izjavi za medije on sada kaže kako počinje drugu fazu misije u Međugorju.

"Hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze svake godine u Međugorje, svake godine oko 2,5 milijuna ljudi, a sada će moj zadatak biti pomoći lokalnim svećenicima u svim poboljšanjima i promjenama koje će hodočasnicima pomoći živjeti duhovno u Međugorju u boljim uvjetima", istaknuo je nadbiskup Hoser.

Najhitnijom pastoralnom potrebom Međugorja, nadbiskup Hoser je okarakterizirao povećanje broja ispovjednika, osobito za hodočasnike na stranim jezicima.

"Međugorje je fenomen masovne ispovijedi", naglasio je nadbiskup. Po njegovim riječima u ovome hodočasničkom mjestu problem predstavlja i skromna infrastruktura koju treba proširiti.

"Potrebno je osigurati da liturgijski prostor bude veći, postoji mala župna crkva, ništa više, nema većeg mjesta za bogoslužje", rekao je nadbiskup Hoser.

Međugorski fenomen o ukazanju Gospe započeo je 1981. otkada šestero tada mladih ljudi i djece tvrdi da im se ukazala Gospa.

Neki tvrde da i danas imaju ukazanja.

Papa Benedikt XVI. je 2010. utemeljio posebno povjerenstvo za istraživanje pitanja ovih ukazanja, koje je okončalo svoj rad i predalo dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere.

Iz ove kongregacije spis je upućen Svetome Ocu koji još uvijek nije iznio svoj pravorijek.

Kopirati
Drag cursor here to close