Mostar

Murphy posjetio muftiju mostarskog: Puno razumijevanje za zahtjeve IZ

Veleposlanik je zajedno sa muftijom i članovima svoga tima prošetao do centra grada i osobno se uvjerio u stanje na terenu oko ''nelegalne gradnje na Hrvatskom narodno kazalištu i susjednom lokacijom koju Islamska zajednica potražuje za svoju gradnju
Kultura / Vjera | 04. 07. 2023. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Nj.E. Michael J. Murphy posjetio je danas mostarskog muftiju Salem-ef. Dedovića.

Muftija je veleposlaniku izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Veleposlanstva SAD u našoj zemlji na planu ostvarivanja vjerskih prava i sloboda članovima Islamske zajednice na području cijelog Muftijstva mostarskog.

Muftija je veleposlanika informirao i o aktualnim prilikama u vezi sa Centralnom zonom grada Mostara i nastavka, kako agencija MINA piše ''nelegalnih radova na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, što nailazi na neodobravanje među Bošnjacima jer se time šalje poruka o diskriminaciji Islamske zajednice koja već dugi niz godina pokušava legalnim putem ostvariti svoje legitimno pravo na mjestu nekadašnjeg Lakišića vakufa'', priopćeno je.

Veleposlanik je zajedno sa muftijom i članovima svoga tima prošetao do centra grada i osobno se uvjerio u stanje na terenu oko ''nelegalne gradnje na Hrvatskom narodno kazalištu i susjednom lokacijom koju Islamska zajednica potražuje za svoju gradnju.''

Američki veleposlanik je ovom prilikom iskazao puno razumijevanje za legitimne zahtjeve Islamske zajednice koje osporava gradska administracija u Mostaru.

Podsjećamo, do sada su održana tri prosvjeda protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar u središnjoj gradskoj zoni u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Salem-ef. Dedović je ranije rekao kako prosvjednici nisu protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog, niti protiv hrvatske kulture, niti protiv hrvatskih obilježja u ovom gradu.

''Mi smo za to da se i nas uvažava. Ovaj objekt se gradi nelegalno, mimo propisa i mimo dozvola. Kako mogu jedni, a ne mogu drugi? Ako je ovo gradsko i građevinsko zemljište, pod kojim uvjetima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima ne? Moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sustav grada omogućene nevažeće dozvole. Imamo pravo ukazati na to. I ovaj put pozivamo sve nadležne organe da urade svoj dio posla i da se ovo dovede na čistac'', izjavio je muftija mostarski 23. lipnja ove godine.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanje nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar. 

Kopirati
Drag cursor here to close