Široki Brijeg

Misom i dodjelama nagrada počeli ''Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca''

Molitveni program sastojao se od molitve krunice u 17:30 sati te svete mise zadušnice nakon koje su pojedincima uručene nagrade povodom ovogodišnjeg nagradnog natječaja na temu pobijenih franjevaca.
Kultura / Vjera | 05. 02. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deveti ''Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'' počeli su u ponedjeljak navečer u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu.

Molitveni program sastojao se od molitve krunice u 17:30 sati te svete mise zadušnice za 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštvo stanovništva koje su pobili jugokomunisti u Drugom svjetskom ratu i poraću. Svetu misu je predslavio i na njoj propovijedao fra Ivan Landeka, ml. Suslavili su vicepostulator fra Miljenko Stojić i franjevci širokobriješkog samostana. 

Fra Ivan se u svojoj propovijedi posebno osvrnuo na važnost molitve: ''Dakle, da bismo mogli duhovno živjeti, potrebno je biti i ostati trajno povezan s Njim. A to se ostvaruje poglavito po molitvi, jer je molitva razgovor s Bogom. Upravo nas tome uče naši pobijeni fratri. Njihov život nam svjedoči o važnosti molitve. Uče nas da je molitva razgovor s Bogom i da samo po tom razgovoru i povezanosti s Njim možemo istinski živjeti. A među svim molitvama vrhunac je sv. misa na koju smo se okupili na ovom istom mjestu i u istoj crkvi gdje su se nekoć okupljali naši pobijeni fratri, piše portal Vicepostulature ''Fra Leo Petrović i 65 subraće''.

Oni su ovdje molili, ovdje slavili euharistiju, ovdje su slušali Boga, ovdje su razgovarali s Njim i upućivali mu svoje molitve za narod koji im je bio povjeren, ovdje su poučavali učenike i mlade Božjem nauku, ovdje su se hranili Kristovim Presvetim Tijelom i Krvlju i ovdje su ta sveta otajstva drugima dijelili. Tako su duhovno rasli, sazrijevali i konačno dozreli za žrtvu mučeničke smrti. Vjerujem da im je upravo ta povezanost s Gospodinom po molitvi i svakodnevnoj sv. misi dala snagu za vrijeme patnje i trpljenja, dala im snagu da radije prihvate trpljenje i smrt nego li da se odreknu svoje vjere, pripadnosti Crkvi i svome hrvatskom narodu''.

Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su ministranti pod vodstvom župnika fra Stipe Biške, a misno slavlje pjevanjem su animirali članovi zbora svetog Nikole Tavelića iz Dobrkovića, pod vodstvom Marije Cigić.

Na kraju svete mise dodijeljene su nagrade na ovogodišnjem nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast djeca. Prva nagrada pripala je Ani Mariji Martinović iz Kočerina (Ljubotići) za literarni uradak ''Pobijeni fratri'', drugu nagradu osvojila je Karmela Bašić iz Posušja (Broćanac) za rad pod nazivom ''Pobijeni franjevci'', a treću nagradu također za literarni rad ''Pobijeni franjevci'' dobila je Klara Galić iz Širokog Brijega.

Na kraju misnog slavlja vicepostulator fra Miljenko Stojić zahvalio se svima koji su sudjelovali na nagradnom natječaju, kao i onima koji pomažu Vicepostulaturi ovih dana.

''Vjernici iz Crnih Lokava, Mokrog, Knešpolja i Grada Širokog Brijega u nedjelju su hodočastili od spomenika svojim pobijenima do našega ratnog skloništa i grobnice pobijenim fratrima ovdje u crkvi, simbolički ih tako povezujući. Hvala im na tomu. Opažam da ih je svake godine sve više i više'', istaknuo je fra Miljenko, piše Pobijeni.info.

Kopirati
Drag cursor here to close