Podveležje

Mevludskim programom nastavljena manifestacija 'Dani Karađoz-begove medrese'

Program je izveden u četvrtak, 22. ožujka, a u povodu mubarek noći Lejletu-r-regaib, prve mubarek noći u hidžretskom kalendaru.
Kultura / Vjera | 23. 03. 2018. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ nastavljena je mevludskim programom koji je održan u džematu Kružanj, u Podveležju.

Program je izveden u četvrtak, 22. ožujka, a u povodu mubarek noći Lejletu-r-regaib, prve mubarek noći u hidžretskom kalendaru, priopćeno je.

Razlog da jedan od sadržaja manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“ bude održan i u džematu Kružanj jeste što je taj džemat dao već nekoliko učenika Karađoz-begovoj medresi, a među ovogodišnjim maturantima i maturanticama jedan je maturant Karađoz-begove medrese koji dolazi iz tog džemata.

Uz to, u proteklom periodu, džemat Kružanj je izvršio renoviranje džamijskog prostora, te je Karađoz-begova medresa svečanim programom željela obilježiti i taj značajan momenat u radu spomenutog džemata.

Program je izveo zbor Karađoz-begove medrese, predstavivši se ilahijama, kasidama i recitalima posvećenim mubarek noći Lejletu-r-regaib.

''Vazi-nasihat održao je profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat Karađoz-begove medrese, koji se osvrnuo na značaj mubarek noći Lejletu-r-regaib, te snagu džemata i našeg zajedništva, što je svojim primjerom renoviranja džamijskog prostora potvrdio džemat Kružanj, odnosno njegove vrijedne džematlije'', navodi se u priopćenju.

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ nastavlja se novim sadržajima, koji će biti priređeni hercegovačkoj publici sve do 5. svibnja ove godine, kada će, Svečanom akademijom 373. generacije maturanata i maturantica, službeno biti i zatvoreni.

Kopirati
Drag cursor here to close