Ništa nije službeno

Mediji postavljaju Duvnjaka kao nasljednika Bozanića, Puljić negira sve

Mons. Puljić tvrdi da napisi o smjeni kardinala Bozanića nisu utemeljeni na službenim informacijama.
Kultura / Vjera | 25. 07. 2018. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je u srijedu kako napisi u medijima o tzv. 'smjeni', odnosno 'umirovljenju' zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića odudaraju od uhodanoga protokola Svete Stolice i nisu utemeljeni na službenim informacijama.

Nadbiskup Puljić to je izjavio, kako prenosi IKA, na traženje nekih medija da komentira članak objavljen u tjedniku Globus o navodnom umirovljenju kardinala Bozanića.

"Poštovani, razumijem znatiželju novinara glede teme članka o tzv. 'smjeni', odnosno 'umirovljenju' zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića (...) ovim putem apeliram na javnost da ne nasjeda takvim dezinformacijama", poručio je Puljić.

Naglasio je kako sadržaj napisanoga u tom članku odudara od uhodanoga protokola Svete Stolice i nije utemeljen na službenim informacijama, prenosi Hina.

Fake news

Nije bez razloga papa Franjo u svojoj ovogodišnjoj poruci uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije upozorio na 'fake news', podsjetio je predsjednik HBK.

 Želio je time i on, naglasio je zadarski nadbiskup, doprinijeti 'zajedničkom nastojanju oko sprječavanja širenja lažnih vijesti, ponovnom otkrivanju dostojanstva novinarskog zanimanja i osobne odgovornosti novinara u priopćivanju istine'.

Podsjetio je kako je u kontekstu navedenoga članka dobro još jednom promotriti aktualnost ovogodišnje Papine poruke 'Istina će vas osloboditi'.

Papina poruka i stav, naime, mogu pomoći medijskim djelatnicima da budu oprezni pred širenjem dezinformacija, kako bi bili i ostali 'neumorni tražitelji istine u stvaranju povjerenja na putu mira i zajedništva', poručio je predsjednika HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

S druge pak strane, hrvatski mediji navode kako će Bozanića zamijeniti porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, piše Globus.

Tko je navodni Bozanićev nasljednik?

Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. u Tomislavgradu. Nakon završene osnovne škole u Prisoju i sjemeništa u Dubrovniku, upisao je studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen u lipnju 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju.

U Rimu je 2001. doktorirao kanonsko pravo na Papinskom sveučilištu, a od 1998. do 2006. obavljao je razne poslove - između ostalog bio je župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupijskoj kuriji te član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća.

49-godišnji Kutleša za biskupa je zaređen u prosincu 2011. godine, a biskupom Porečko-pulske biskupije imenovan je u lipnju 2012, prenosi Index.hr.

Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Govori engleski, njemački i talijanski jezik.

Kopirati
Drag cursor here to close