Suradnja

Malezijsko izaslanstvo posjetilo mostarskog muftiju

"Drago mi je da sam danas imao priliku čuti od muftije da se i on u svom radu zalaže i zagovara iste principe koje i mi promoviramo i u našoj zemlji i na međunarodnom planu", kazao je Mujahid Yusof.
Kultura / Vjera | 19. 04. 2019. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, specijalni izaslanik premijera Malezije Mujahid Yusof (Mudžahid Jusuf) s višečlaninm izaslanstvom u četvrtak je posjetio mostarskog muftiju Salem ef. Dedovića. 

 "Drago mi je da sam danas imao priliku čuti od muftije da se i on u svom radu zalaže i zagovara iste principe koje i mi promoviramo i u našoj zemlji i na međunarodnom planu", kazao je Mujahid Yusof. 

U kratkom razgovoru muftiji Dedoviću predstavio je model organiziranja malezijske države sastavljene od više nacionalnih, etničkih, kulturnih i vjerskih zajednica. 

"Taj malezijski model je poželjan i prihvatljiv. Radi se o modelu koji je izgrađen na idejama pluralizma, na idejama otvorenog islama, uvažavanja i suradnje. Radi se o mirotvornom konceptu i drago nam da je 'Njegova ekselencija' prepoznala te elemente i u našoj filozofiji i idejama koje propagiramo, za koju tražimo sagovornike i podršku u Mostaru i u Hercegovini u cjelini", istakao je muftija Dedović. 

Ocijenio je da su malezijska iskustva pluralizma dragocjena i značajna za današnji globalizirani i međusobno povezani svijet u kojem ne bi smjelo biti isključivosti. 

"Isključivosti se, nažalost, pokušavaju nametati i potencirati. Malezija je otvorena zemlja s prepoznatljivim modelom unutrašnje kohezije koji daje rezultat na svim drugim planovima, i to je nešto što je poželjno i nešto na čemu i mi trebamo insistirati ako želimo uhvatit korak sa svijetom i vremenom u kojem živimo. Za nas u Bosni i Hercegovini je jako važno da su odnosi sa Malezijom u ekspanziji, da sve veći broj malezijskih turista dolazi u našu regiju i da se turizam, kao važna grana privrede za Mostar i Hercegovinu i dalje nastavi razvijati", kazao je muftija, priopćilo je Muftijstvo mostarsko.

Kopirati
Drag cursor here to close