Sv. Franjo

Kulturni centar u Tuzli za osam stoljeća franjevačkog reda

Tuzla i Tuzlanski kanton dobit će reprezentativan kulturni objekat završetkom radova na Hrvatskom kulturnom centru "Sv. Franjo''
Kultura / Vjera | 14. 02. 2019. u 17:05 Fena
Kulturni centar u Tuzli za osam stoljeća franjevačkog reda

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzla i Tuzlanski kanton dobit će reprezentativan kulturni objekat završetkom radova na Hrvatskom kulturnom centru "Sv. Franjo'', kazao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović tokom današnje posjete ovom centru i fra Mariju Divkoviću.

Obećao je da će Vlada kao i ranijih godina izdvajati sredstva za ovu namjenu.

''Ovo će obogatiti kulturne sadržaje našeg kraja'' rekao je Suljkanović.

Fra Mario je istakao da je predviđeni troškovnik za završetak izgradnje je 3,1 milijun KM, a dosad je uloženo oko 2,4 milijuna. 

''Veseli nas da se radovi privode kraju, pokušali smo odabrati materijale koji će oslikavati ovaj kraj i imati zahvalnost kraju, posebno rudarima mrkog uglja i kamene soli'', naveo je fra Mario te istaknuo da će s tim u vezi eksterijer dvorane biti crn, a enterijer bijel.

Kamen temeljac za izgradnju položen je u lipnju2011. godine, a kulturnim centrom franjevci žele dati doprinos obilježavanju 800 godina franjevačkog reda.

Nacrtom su predviđene tri cjeline, osnovni dio je univerzalna multifunkcionalna dvorana za koncerte i izložbe, do nje objekat za prijem, druženje i uredi, a između dva objekta aleja franjevaca i biste.

Kopirati
Drag cursor here to close