Zajednički susret

Biskupska konferencija u BiH: Prisutnost austrijskih biskupa je snažan izraz solidarnosti

Zajednički susret članova Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kultura / Vjera | 06. 03. 2018. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak, 5. ožujka 2018. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu održan je zajednički susret članova Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Predsjedali su nadbiskup bečki kardinal Christoph Schönborn, predsjednik Austrijske BK, i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH. Sudjelovalo je 11 članova Austrijske BK i svi članovi Biskupske konferencije BiH. Na zajedničkom zasjedanju također su sudjelovali apostolski nunciji iz Austrije i Bosne i Hercegovine mons. Peter-Stephan Zurbriggen i mons. Luigi Pezzuto, javila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

Riječi pozdrava i dobrodošlice u Bosni i Hercegovinu i Sarajevo uputio je kao domaćin predsjednik BK BiH kardinal Puljić zahvaljujući austrijskim biskupima za prisutnost koja je snažan izraz solidarnosti. Pošto je ukratko pojasnio sastav i vrijeme osnutka Biskupske konferencije BiH, kazao je da će tijekom zajedničkog susreta austrijski biskupi biti pobliže upoznati sa stanjem Katoličke Crkve u BiH i teškim ratnim stradanjima kao i s nastojanjima na planu ekumenizma i međureligijskog dijaloga. „Moram vam priznati da nam nije nimalo dosadno, jer svaki dan imamo brojne izazove“, kazao je kardinal Puljić želeći gostima iz Austrije ugodan boravak u glavnom gradu BiH.

Tijekom zasjedanja članovi dviju Biskupskih konferencija pripremili su Zajedničku izjavu koja će biti obznanjena nakon završetka zasjedanja Austrijske biskupske konferencije, 8. ožujka 2018. na konferenciji za novinstvo najavljenoj toga dana u 11 sati u Svećeničkom domu u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 11). Na konferenciji će govoriti kardinal Schönborn i kardinal Puljić.

Budući da je zasjedanje održano u Nadbiskupskoj rezidenciji, koja još nije iznutra sasvim uređena, upriličen je i interni blagoslov kuće na kojem su sudjelovali samo nazočni biskupi. Rezidenciju je blagoslovio biskup iz Klagenfurta dr. Alois Schwarz kojemu je kardinal Puljić zahvalio za višegodišnju potporu biskupije Gurk (Klagenfurt) partnerskoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Od 5. do 8. ožujka 2018. u Sarajevu Austrijska biskupska konferencija održava svoje redovito proljetno zasjedanje. Na zasjedanju sudjeluju sljedeći članovi Austrijske biskupske konferencije: kardinal Christoph Schönborn, predsjednik Austrijske biskupske konferencije i bečki nadbiskup; dr. Franz Lackner, dopredsjednik Austrijske BK i nadbiskup iz Salzburga; dr. Alois Schwarz, biskup biskupije Gurk iz KLagenfurta; dr. Manfred Scheuer, biskup iz Linza; dr. Werner Freistetter, vojni biskup, mag. Hermann Glettler, biskup iz Innsbruckadr. KLaus Küng, biskup iz St. Pöltena, dr. Wilhelm Krauwaschl, biskup iz Graza; mag. Stephan Turnovszky, pomoćni bečki biskup i dr. Hansjörg Hofer, pomoćni biskup iz Salzburga, prenosi KTA.

Tijekom svoga boravka u glavnom gradu BiH delegacije austrijskih biskupa pohodit će pojedine institucije. Tako će delegacija biskupa predvođena kardinalima Schönbornom i Puljićem u srijedu, 7. ožujka posjetiti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te razgovarati s vjerskim predstavnicima u njihovim sjedištima: mitropolitom dabrobosanskim gospodinom Hrizostomom, reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i predsjednikom Jevrejske zajednice BiH gospodinom Jakobom Fincijem. Delegacija, predvođena vojnim biskupima Freistetterom i Tomom Vukšićem, posjeti će sjedište EUFOR-a u sarajevskom naselju Butmir u kojem se nalaze i austrijski vojnici. Jedna delegacija, u pratnji pomoćnog biskupa vrhbosanskog Pere Sudara, razgovarat će s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom te posjetiti Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i Dječji dom „Egipat“ koji vode sestre Služavke Malog Isusa.

Biskupi su, 5. ožujka slavili Svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda uz sudjelovanje zajednice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta te drugih vjernika. Predsjedao je i propovijedao biskup iz Innsbrucka Hermann Glettler.

U utorak, 6. ožujka biskupi su pohodili Franjevačku teologiju te slavili Svetu misu, a domaćin im je bila franjevačka zajednica na čelu s provincijalom fra Jozom Marinčićem. Predsjedao je i propovijedao dopredsjednik Austrijske biskupske konferencije Franz Lackner, nadbiskup iz Salzburga.

Nakon što posjete Katolički školski centar „Sv. Josip“, biskupi će u srijedu, 7. ožujka 2018. u 18.30 sati slaviti Svetu misu u crkvi Kraljice krunice i svetištu Drinskih mučenica. Među pet Drinskih mučenica je i Austrijanka s. Berchmana Leidenix. Predsjedat će i propovijedati dr. Alois Schwarz, biskup biskupije Gurk iz Klagenfurta.

Prigodno primanje organizirat će i austrijski veleposlanik Martin Pammer.

Kopirati
Drag cursor here to close