Never again

Mostar obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Davidova zvijezda i slovo Ž, koje su na žutim trakama oko ruke bili obavezni nositi pripadnici naroda stradalog u holokaustu i poruka "Never again" istaknuti su kao podsjetnik na strahote prošlosti.
Kultura / Vjera | 27. 01. 2024. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru večeras je osvijetljen bojama koje simboliziraju Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Davidova zvijezda i slovo Ž, koje su na žutim trakama oko ruke bili obavezni nositi pripadnici naroda stradalog u holokaustu i poruka "Never again" istaknuti su kao podsjetnik na strahote prošlosti.

Osim Kosače, osvjetljeni su The Hub of Fine Arts i Tvornica Aluminij Industrije. 

Foto: Bljesak.info / Kosača osvijetljena u spomen na žrtve holokausta
Foto: Bljesak.info / Kosača osvijetljena u spomen na žrtve holokausta
Foto: Bljesak.info / Kosača osvijetljena u spomen na žrtve holokausta
Foto: Bljesak.info / Kosača osvijetljena u spomen na žrtve holokausta

Predsjednik Židovske zajednice u Mostaru, Amir Gross Kabiri, naglasio je važnost kolektivnog sjećanja i obećanja "nikada više".

"To je trenutak za razmišljanje o strahotama prošlosti i ponovno potvrđivanje naše predanosti osiguranju da se to nikada ne ponovi. Događaji poput današnjeg služe kao bitan dio našeg kolektivnog sjećanja i savjesti. Ove godine, važnije je nego ikad zapamtiti naše obećanje 'nikada više'. Obvezujemo se osigurati sigurnost Židova, bez obzira gdje se nalazili u svijetu", kazao je predsjednik Židovske zajednice u Mostaru Amir Gross Kabiri.

Ovogodišnju komemoraciju organizirali su M.T. Abraham Group u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Bosni i Hercegovini. Ključni događaj u nizu sjećanja bio je komemorativni skup održan na židovskom groblju u Mostaru, posvećen svim žrtvama holokausta.

Kao dio vikend događanja, M.T. Abraham Group, u suradnji s Veleposlanstvom Izraela u Bosni i Hercegovini, organizira besplatne projekcije animiranog filma “Where is Anne Frank” u kinu Cinestar Mostar. Ova inicijativa ima za cilj obrazovati i podsjetiti ljude na užase i dubok utjecaj holokausta.

Datum 27. siječnja odabran je za obilježavanje, sjećajući se oslobođenja nacističkog logora Auschwitz u II. svjetskom ratu.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust posebno je značajan u europskim zemljama, gdje je tijekom rata život izgubilo gotovo 31 milijun civila, uključujući najmanje 4 do 5.8 milijuna Židova.

Kopirati
Drag cursor here to close