Podhum-Žitače

Konjička župa proslavila 200 godina postojanja

Veliki broj vjernika prisustvovao je u nedjelju misnom slavlju kojeg je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.
Kultura / Vjera | 14. 06. 2021. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, na blagdan Svetog Ante Padovanskog, proslavljeno je 200 godina od osnutka Župe Podhum - Žitače koja se nalazi u općini Konjic. Veliki broj vjernika prisustvovao je u nedjelju misnom slavlju kojeg je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.

Prije proslave Sv.Ante, patrona ove Župe, bila je upriličena trodnevnica, a u petak je održan i koncert bogoslova provincije Bosne Srebrene.

Župa sv. Ante Padovanskog se nalazi u području Neretvice, rječice koja se ulijeva u Jablaničko jezero. Do 16. st. to su područje pastorizirali franjevci iz Konjica. U župi su postojale dvije podružne crkvice, od kojih je jedna izgrađena u Bukovici 1977. god., a druga u Dobrićevićima 1979. god., te više grobljanskih kapelica.

U bukovičkoj crkvici bila je slika Sv. Josipa (ulje na platnu) iz 1909. godine. U nedavnom ratu obje su crkve vrlo teško stradale.

Foto: Župa Konjic / Proslava Sv.Ante

U isto vrijeme kada je izgrađena nova crkva, podignut je sadašnji župni stan, koji je god. 1987. proširen i obnovljen. U zadnjem ratu je teško oštećen i opljačkan. U 2000. godini je djelomično obnovljen i useljen. Pored župnog stana, neposredno prije rata napravljen je Dom sv. Ante (8x10 m). Dom je u ratu potpuno devastiran, a od njega su ostali samo zidovi.

Kopirati
Drag cursor here to close