Ef. Dedović

Klanjan Bajram namaz u Mostaru, ramazan protekao u znaku utjehe i nade

Ovogodišnji ramazan, primijetio je muftija, protekao je u znaku utjehe i nade vjernicima nakon straha i neizvjesnosti koje su sa sobom donijele posljedice pandemije korona virusa.
Kultura / Vjera | 24. 05. 2020. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajram namaz, uz jasno definirane mjere zdravstvene zaštite, na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 40 džamija. Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza upriličena je na velikom nogometnom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra „Midhat Hujdur Hujka“ gdje je Bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Ovogodišnji ramazan, primijetio je muftija, protekao je u znaku utjehe i nade vjernicima nakon straha i neizvjesnosti koje su sa sobom donijele posljedice pandemije korona virusa.

Foto: Bljesak.info / Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza u Mostaru

 ''Sa ramazanom nam je došla razgala i olakšanje, oslobodilo smo se straha i neizvjesnosti u ovoj kušnji, spoznali smo šta znači oslonac i pouzdanje u Boga Dragoga“, istakao je muftija. Podsjetio je da su zahvalnost i dobročinstvo vjerničke vrline koje stalno treba izgrađivati i potvrđivati. Od brojnih blagodati suvremenog civilizacijskog življenja muftija je apostrofirao vrijednosti države i zemlje.

''Vidjeli smo da usprkos tome što je svijet u mnogim segmentima globaliziran i umrežen, najvažnije je bilo ono što smo mi sami mogli sa svojim lokalnim resursima učiniti da se zaštitimo i da osiguramo da život funkcionira, da se ne dogode nestašice hrane, lijekova, zaštitne opreme. To nas mora osvijestiti da mislimo na domovinu i radimo na domaćoj proizvodnji, kako kolektivno kao društvo, isto tako i pojedinačno“, kazao je muftija.

Foto: Bljesak.info / Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza u Mostaru

Upozorio je na neizvjesnost gospodarskog poslovanja, pogotovo u oblasti turizma kojem su posljednjih godina Mostar i Hercegovina fokusirani te ukazao na nužnost traženja drugih izvor egzistencije.

''Kušnja koju živimo trebalo bi da nas je naučila da promijenimo odnos prema vrijednostima. Koliko je samo novca trošeno, bolje kazati bačeno na igru, zabavu i besposlicu, kroz kocku, lutriju i kladionice? Koliko javnog novca je izvučeno i potrošeno za sumnjive populističke projekte raznih udruženja kako bi se utolila glad za glasovima političkih stranaka? Jesmo li se osvjedočili koliko nam je važno da imamo uređen i stabilan zdravstveni sektor i jaku Civilnu zaštitu koji u ovim izvanrednim situacijama prvi priskaču u pomoć? Jesmo li se osvjedočili koliko je važno da imamo stabilan realni sektor kojem država stvara pozitivnu klimu, a koji može da osigura funkcioniranje gospodarskog života? Jesmo li se osvjedočili koliko je važno da imamo uređen, a vremenu i izvanrednim okolnostima prilagodljiv školski sustav, pa da teret i stres organizacije učenja na daljinu ne bude na krhkim plećima roditelja“, rekao je muftija. 

Foto: Bljesak.info / Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza u Mostaru

Izrazio je nadu da će socijalna budnost biti na visokom stupnju i u vremenu koje dolazi, u kojem se zajednički i pravično treba rasporediti teret krize, sačuvati radna mjesta, pomoći i olakšavati ljudima koliko god se može.

Pojašnjavajući moralne vrline, poput iskrenosti, samokontrole, obuzdavanja nagona i strasti, dobročinstva i tako dalje, kojima su se vjernici iznova prilagođavali tijekom mjeseca ramazana, muftija je kazao kako su one uvijek velike teme i kako su aktuelne u svakom vremenu. 

Foto: Bljesak.info / Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza u Mostaru

''U njima se ogleda smisao našeg bitisanja na zemlji. U tim lekcijama je naš spas i pobjeda. Sve ih ramazan objedinjuje i sve su njegovim blagoslovljenim plaštom zaogrnute. Post nas je i duhovno i tjelesno okrijepio“, rekao je.

Na kraju je poručio da bi vjernici morali ostati jedinstveni u slozi i ljubavi, u posvećenosti miru i razumijevanju među ljudima i zajednicama. Pozvao ih je da radost bajrama podijele sa svojim najmilijima, susjedima i prijateljima, da zatraže halala za ružne postupke i opraste jedni drugima, priopćeno je iz Islamske zajednice Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close