Vojno muftijstvo

Kavazović održao predramazansko predavanje za pripadnike MOBiH i OS BiH

''Etika i moral su kategorije kojima se teži, koje predstavljaju najvišu uzoritost'', kazao je Kavazović vojnicima.
Kultura / Vjera | 15. 05. 2018. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je za pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH održao predramazansko predavanje, koje je upriličeno u Domu OSBiH u Sarajevu. 

Ovaj tradicionalni predramazanski susret, koji je organiziralo Vojno muftijstvo, bio je prilika da reis Kavazović uputi niz poruka koje su se odnosile, prije svega, na etiku bosanskih muslimana. 

Kazao je kako sve od čovjeka polazi i sve mu se vraća, te da je moralna odlika pitanje pojedinca, uči nas filozofija, dok se etička učenja tiču religijske zajednice, grupe i naroda. 

''Etiku nekog naroda nije moguće razumjeti bez njene ukorijenjenosti u stvarnom životu, tamo gdje se jedinke međusobno dodiruju, gdje se najintenzivnije živi, u obitelji, susjedstvu, u dodiru s onim koji je na našu sliku i lik, kao i mi. Kako nema savršenog čovjeka i žene, tako nema ni savršene zajednice ljudi. Etika i moral su kategorije kojima se teži, koje predstavljaju najvišu uzoritost'', kazao je Kavazović. 

Rekao je da, na individualnoj razini, u etici bosanskih muslimana izražena je karakteristika umjerenosti, izbjegavanje pretjerivanja, pa čak i u obavljanju namaza ili davanju sadake, koji se smatraju vrhuncem pobožnosti. 

Za bosanske muslimane, kazao je reis Kavazović, svako nemoralno ponašanje prema drugome, svaka uzurpacija tuđeg prava, grijeh je i grehota. 

''Naši muslimani su uvijek imali svijest o tome da iznad svake zabrane ili naredbe, iznad svakog zakona ili propisa, stoji glas savjesti, koji se nikako ne može ugasiti ili izvrdati'', kazao je Kavazović. 

Muslimani su, istaknuo je on, uvijek vodili računa da se sa svojom braćom i susjedima halale, da zatraže oprosta za počinjenu nepravdu ili nedolično ponašanje. 

''U Bosni se uvijek pazilo na susjedstvo. Bosanski muslimani su na osnovama islamskih izvora i svoje srednjovjekovne tradicije izgradili etiku odnosa sa pripadnicima drugih vjera'', naglasio je, te svima poželio mubarek mjesec ramazan, sa željom da im se ostvare nade i sve želje.  

Predramazansko druženje bilo je uveličano i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u kojem je sudjelovao solist Latif Močević, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close