Nebeska zaštitnica

Katolici slave sv. Katu: Znate li legendu?

Kultura / Vjera | 25. 11. 2021. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Duhovnost / Katarina Aleksandrijska 

Danas se po katoličkom kalendaru slavi blagdan Sv. Katarine ili Svete Kate u spomen na nebesku zaštitnicu Sv. Katarinu Aleksandrijsku.

Za Svetu Katarinu se kaže da je simbol hrabrosti i odlučnosti. Svim Katarinama, Katama, Kajama, … i svima koji nose izvedenice iz tog imena čestitamo njihov imendan.

Kako stoji u zapisima, Katarina Aleksandrijska je rođena 282. godine u Aleksandriji. Bila je žena visokog položaja u društvu, a k tomu lijepa i pametna. Nakon što je u Aleksandriji mučenički posvjedočila svoju vjeru, pučka pobožnost razvila je o njoj razne legende i čudnovate zgode.

Legenda o sv. Kati

Najpoznatija legedna o sv. Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu, prenosi Fenix.de.

Ali, kako kaže legenda, svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo.

Iz obijesti i nemoći Maksimin daje pogubiti tih 50 mislilaca, a Katarinu odlučuje mučiti. U tu svrhu napravo je, prema nekim legendama, kotač s bodežima koji su je trebali sasjeći.

No, tu se javlja Božja ruka i mučilo se raspada.

Nakon ovog čudesnog događaja Maksimin naređuje da se Katarinu odvede izvan Aleksandrije i naređuje da joj se odrubi glava. Ubijena je 304. godine u Aleksandriji. Prema predaji, anđeli su odnijeli njezino tijelo na Sinaj i pokopali ga te se tamo i danas nalazi Samostan sv. Kate.

Zaštitnica djevojaka

Sv. Katu danas slave kao zaštitnicu djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija i svih zanimanja koji se bave kotačima.

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana.

Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: "Sveta Kata zatvara vrata".

Sveta Kata je je i blagdan koji nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: "Sveta Kata, snijeg na vrata".

Kopirati
Drag cursor here to close