32. generacija

Kardinal Puljić zaredio devet đakona za svećenike pa poručio: Zar smo mi svećenici postali 'prodane duše'?

"Do sada, prije vas sam zaredio 269 svećenika, izuzevši one koji su nas napustili zaljubljen u sadašnji svijet (sup. 2 Tim 4,10) od kojih 152 redovnika, najviše franjevaca, i 117 dijecezanskih svećenika", kazao je kardinal Puljić.
Kultura / Vjera | 29. 06. 2022. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja 2022. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić zaredio je za svećenike četvoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije (dvojicu iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i dvojicu iz Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater) i petoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene: vlč. Josipa Markovića, vlč. Josipa Papka, vlč. Dinu Mustafija, vlč. Paula Henriquea dos Santosa Coelha, fra Mislava Jozića, fra Zvonimira Batistu, fra Marka Cvitkovića, fra Ivana Stanića i fra Miju Ljubosa.

U koncelebraciji je bilo oko 80 svećenika među kojima: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, članovi Nadbiskupskog ordinarijata i Stolnog kaptola vrhbosanskog, poglavari iz sva tri bogoslovna sjemeništa i profesori s oba teološka učilišta u Sarajevu, župnici župa iz kojih dolaze ređenici i drugi, piše KTA. 

Čestitka 

Na Svetoj misi sudjelovale su redovnice raznih kongregacija te roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, župljani iz rodnih župa ređenika i drugi vjernici. 

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić čestitao je svima koji obilježavaju godišnjicu svoga svećeničkog ređenja pozivajući ih da zahvale Gospodinu koji ih je sačuvao u vjernosti zvanju i poslanju te da, ako su posrnuli, obnove svoju ljubav Kristu i Crkvi.

Također je čestitao imendan svima koji nose ime apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Prenio je pozdrave i iskrene čestitke nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića koji će u isto vrijeme u vatikanskoj bazilici iz ruku pape Franje primiti palij zajedno s ostalim metropolitima koji su preuzeli tu službu u proteklih 12 mjeseci.

Pozdravio je zatim sve đakone, kandidate za svećeničko ređenje ističući da su oni 32. generacija koju on osobno redi za svećenike.

"Do sada, prije vas sam zaredio 269 svećenika, izuzevši one koji su nas napustili zaljubljen u sadašnji svijet (sup. 2 Tim 4,10) od kojih 152 redovnika, najviše franjevaca, i 117 dijecezanskih svećenika", kazao je kardinal Puljić koji je potom uputio riječi pozdrava rodbini ređenika, osobito rodbini kandidata vlč. Paola Henriquea koja je za ovu prigodu pristigla iz dalekog Brazila.

Pripovijed

Kardinal Puljić je na početku pripovijedi spomenuo da u današnjem vremenu prevladava mišljenje kako Katolička Crkva smeta u javnom, političkom i gospodarskom životu što doprinosi da njezini članovi budu izloženi napadima i progonima. Ređenike je stoga upozorio da bi u takvom vremenu mogli biti izvrgnuti podvalama i ucjenama, te da će njihove slabosti koristiti kako bi što više oblatili Crkvu.

"Blate je i tamo gdje nema blata, a pogotovo ako ga ima... Zato vas, dragi ređenici, posebno želim ohrabriti danas nakon toliko godina praćenja svećenika. Prvo što vam stavljam na srce – a dok vama govorim, govorim i svoj dragoj braći misnicima: Danas i vi, poput Petra, ispovjedite svoju vjeru u Isusa Krista. Tu leži vaša snaga; Tu leži vaš izvor ustrajnosti, a taj Isus Krist ostao je na više načina među nama", kazao je kardinal Puljić posvijestivši da je najvažnije od svega zapravo pristup Euharistiji.

Foto: KTA / Kardinal Puljić zaredio devet đakona za svećenike

"On je tu živ. Ne govorim to zato da vas prepadnem, nego da vas upozorim: sačuvajte vjernički osjećaj prema Euharistiji, svetome, pa ćete se i posvećivati! Jer sama riječ 'svet' dolazi od svetoga“, naglasio je kardinal Puljić koji ih je potaknuo da se na taj način suočavaju s nadolazećim životnim poteškoćama jer u „Isusu prisutnom u Euharistiji imaju izvor života“. „Onoga trenutka kada otupi vaša vjera, oguglate prema svetome, vi ćete početi propadati. A nije problem što ćete vi propadati, već najgore je što svećenik kao pastir vodi i stado. Zato vas želim na poseban način probuditi u toj svijesti... Opasnost je da izgubite taj osjećaj svetoga'“, riječi su kardinala Puljića koji ih je ponovno pozvao da sačuvaju svoj odnos prema Isusu, da ne zaborave da je On, Krist, Sin Boga živoga, te da je kao takav prisutan i u riječi Božjoj.

"Vi ćete Isusa čitati, naviještati, ali trebate blagovati i od te riječi Božje živjeti. Zato vas na poseban način hrabrim: ne dajte se zavesti javnim mnijenjem i učmalošću života pa da jednostavno pristupite Svetom Pismu kao običnom tekstu. To je riječ Božja i živite od nje!", pozvao je kardinal Puljić.

Kristovi svećenici

Vrhbosanski nadbiskup u miru je potaknuo ređenike da u svakom trenutku budu svjesni da su oni Kristovi svećenici – Alter Christus (Drugi Krist).

"Ljudi se boje upotrijebiti riječ 'drugi Krist', a to je živa istina. On u nas ima povjerenja; On s nama računa; On nam je dao vlast da kruh pretvaramo u tijelo njegovo i vino u krv njegovu; On nam je dao vlast da u ime njega kažemo 'Ja te odriješujem o grijeha tvojih!'. To je Božje povjerenje – danas ga dobivate!", istaknuo je kardinal Puljić koji je kazao da mu utjehu daje nada, da njegove poruke, poticaji i ohrabrenja upućene brojnim svećeničkim ređenicima kroz godine nisu bile riječi izgovorene 'u prazno', već da ih je uspio 'uliti u ta mladenačka srca'.

Foto: KTA / Kardinal Puljić zaredio devet đakona za svećenike

Kardinal Puljić se osvrnuo i na današnju svojevrsnu svjetovnu "krizu autoriteta" dodajući kako danas „svi znaju što Papa treba raditi; svi znaju što treba biskup raditi; svi znaju što svećenik treba raditi", a u isto vrijeme kao da nije bitno što oni sami trebaju raditi. Kazao je da se ovo odnosi i na svećenike kojima je posvijestio da se poslanje dobiva dekretom, a autoritet samo vjerodostojnim govorom, življenjem i svjedočenjem. Kazao je i da mu je tužno bilo slušati jednu grupu političara koji su govorili o "jeftinim svećenicima koje možeš kupiti".

"Zaboljelo me u dno duše. Zar smo mi svećenici postali 'prodane duše'? Da izgubimo istinu Kristovu? Da zatajimo evanđelje? Da zatajimo ono naše poslanje? Braćo misnici, nemojmo izgubiti svoj identitet! To govorim jer sam nakupio se 's terena' puno mučnih stvari", rekao je kardinal Puljić.

"Nije lako doći do svećeništva"

Obraćajući se ređenicima, vrhbosanski nadbiskup u miru pozvao ih je da dozvole Duh Svetom, koji ih danas opečaćuje za Kristove svećenike, svaki dan posvjetljuje i posvećuje kako bi bili hrabri suočiti se sa svim izazovima današnjice. Istaknuo je da i danas evanđelje interesantno, a Isus izazovan čovjeku koji traži smisao.

"Znam, mnogi govore kako je ovo što radimo trka za srećom. Nema sreće ako čovjek nema smisla života! A Krist je onaj koji osmišljava svojom smrću i uskrsnućem život i patnju svakoga od nas i zato svjedočite tog Uskrslog Krista! To je bila glavna zadaća apostola, to je glavna zadaća i naša danas!", kazao je kardinal Puljić.

Sve nazočne svećenike i sve druge vjernike kardinal Vinko je pozvao da podržavaju mlađu braću, a ne da ih zavode.

"Braćo i sestre, nije lako doći do svećeništva pa zato treba pomoći da ostanu pravi; pomoći da se ne utope u ovaj sekularizirani svijet koji krade, laže, psuje... ne smijemo postati jednaki s tim svijetom – moramo ga voditi Isusovim putem!", rekao je kardinal Puljić koji je posvijestio, osobito ređenicima, da na putu prema oltaru prolaze mnoge kušnje koje je nemoguće izbjeći.

"Kušnje su zato da provjere, koliko sam težak, do čega držim, što je meni sveto? Hrabrim vas: poslušajte Isusa, On još nikoga nije prevario! Nemojte mene slušati, ja sam smrtnik! Isusa poslušajte; njega slijedite, nećete se prevariti!", kazao je na kraju kardinal Puljić koji je svoju propovijed završio riječima da Isus treba "srca koja ljube" i "radnika, a ne broj", oslanjajući se na Isusove riječi učenicima: "Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju" (r. 2).

Obred ređenja 

Nakon propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi prisutni pjevajući molili Litanije svih svetih na latinskom jeziku. Nakon što je kardinal Puljić položio ruke na glave ređenika, to su učinili i provincijal Dadić i svim prisutno svećenici. Potom je kardinal Puljić izmolio molitvu ređenja.

Nakon što su župnici rodnih župa pomogli novozaređenim svećenicima staviti štolu i obući misnicu, kardinal Puljić im je pomazao dlanove svetim uljem i predao im u ruke pliticu s hostijom i kalež s vinom te sa svakim do njih izmijenio cjelov mira što je nakon njega učinio i provincijal fra Zdravko. Potom je nastavljeno Misno slavlje ispoviješću vjere.

Na kraju Svete mise kardinal Puljić je čestitao novozaređenim svećenicima i predao im potvrde o ređenju zajedno s dekretom na prvu svećeničku službu. Potom su novozaređeni svećenici podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

Foto: KTA / Kardinal Puljić zaredio devet đakona za svećenike

Zaređeni svećenici:

Kandidati Vrhbosanske nadbiskupije:

Iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa:

Vlč. Josip Marković je sin Stipe i Dragice r. Mijatović, rođen 21. studenoga 1996. godine u Žepču, dolazi iz župe sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima, Kršten je 1. prosinca 1996. u Osovi, a krizman 22. travnja 2012. u Lug-Brankovićima. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik. Filozofsko-teološki studij je započeo na KBF-u Univerziteta u Sarajevu a završio na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za đakona je zaređen 24. listopada 2021. a đakonski praktikum je obavio u župi sv. Ivana Krstitelja u Travniku.

Vlč. Josip Papak je sin Ivana i Ružice r. Galić, rođen 3. listopada 1997. godine u Mostaru, dolazi iz župe Presv. Srca Isusova u Prozoru. Kršten je 22. studenoga 1997. u župi Gračac, a krizman 12. lipnja 2011. u Prozoru. Sjemenište i gimnaziju je završio u KŠC-u Travnik, a filozofsko-teološki studij na KBF-u Univerziteta u Sarajevu. Za đakona je zaređen 24. listopada 2021. a đakonski praktikum je obavio u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i župi Presv. Trojstva u Novom Sarajevu.

Iz Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater:

Vlč. Dino Mustafi je prvi od trojice braće od oca Mirsada Mustafi i majke Jagode rođ. Galac. Rođen je dana 02. studenog 1989. u Zadru, kršten 1998. u župi sv. Ante Padovanskog u Zadru, a sakrament Potvrde primio je 2006. u istoj župi.

Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 3. svibnja 2017., u službu čitača postavljen je 8. veljače 2018., a u službu akolitata 30. svibnja 2019. u Crkvi sv. Majke Terezije u Vogošći.Sve službe su mu podijeljene u nazočnosti poglavara i bogoslovske zajednice. Vlč. Dino je zaređen za đakona 28. listopada 2021. u Sarajevskoj Katedrali.

Maturirao je 2008. u Zadru. Godine 2011. je završio Fakultet Elektrotehnike, Strojarstva i brodogradnje u Splitu. Godine 2011. upoznao je Neokatekumenski put gdje je sazrijevao njegov svećenički poziv. Godine 2013. je ušao u Nadbiskupijsko Misijsko Sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći.

Filozofske i teološke studije je započeo akademske godine 2013./2014.. i završio na KBF-u u Sarajevu gdje je diplomirao dana 14.11.2018. (ocjenom 9/10).

Proveo je tri godine na pastoralnoj praksi (itineranciji) u Srbiji, u Španjolskoj i u za Slovačkoj i Češkoj. Svoju đakonsku službu je obavljao u sarajevskoj katedrali.

Vlč. Paulo Henrique dos Santos Coelho je prvi od dvojice braće od oca José-a Manuela Coelho i majke Marlene Aveline dos Santos Coelho. Rođen je 01. lipnja 1993. u Santo André (nadbiskupija São Paulo - Brazil), kršten 1993. godine u župi sv. Bernadete, São Paulo u Brazilu, a sakrament Potvrde primio je 2008. godine u istoj župi.

Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 7. travnja 2016., u službu čitača postavljen 6. travnja 2017. a u službu akolitata 5. lipnja 2018. u Crkvi sv. Majke Terezije u Vogošći.Sve službe su mu podijeljene u nazočnosti poglavara i bogoslovske zajednice. Vlč. Paulo je zaređen za đakona 28. listopada 2021. u Sarajevskoj Katedrali.

Maturirao je 2010. u São Paulu. Godine 2008. upoznao je Neokatekumenski put u Župi sv. Bernadete u São Paulu u Brazilu gdje je sazrijevao njegov svećenički poziv. Godinu 2011. je ušao u Nadbiskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći.

Filozofske i teološke studije je započeo akademske godine 2011./2012. i završio na KBF-u u Sarajevu gdje je diplomirao dana 12.06.2018. (ocjenom 9/10).

Proveo je tri godine u pastoralnoj praksi (itineranciji) u svetoj Zemlji i godinu dana u Aqabi, gradu u južnom Jordanu. Svoju đakonsku službu je obavljao u Vogošći.

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu:

Fra Mislav Jozić je sin Maria i Marine r. Mlakić, župa Uznesenja BDM Rama-Šćit. Rođen je 12. 9. 1995. u Ripcima. U župi Rama-Šćit je kršten (1. 11. 1995.) i krizman (10. 5. 2009.). Osnovnu školu završio je u Ripcima. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv i odlazi u Franjevačko sjemenište u Visoko. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom 2014. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Godinu novicijata 2014./2015. proveo je u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio 5. 7. 2015. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 6. 10. 2019. u Vitezu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 2. 10. 2020. Fra Mislav je za đakona zaređen 19. 12. 2021. u samostanskoj crkvi Svetih Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a đakonski praktikum obavio u župi Svih svetih u Livnu.

Fra Zvonimir Batista je sin Marka i Nade r. Čobanović, župa Busovača. Rođen je 25. 7. 1992. u Zenici. Osnovnu školu završio je u Busovači, a srednju u Kiseljaku. U Mostaru 2014. postiže bakalaureat na Ekološkom fakultetu. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv.Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021.

Fra Zvonimir je za đakona je zaređen 19. 12. 2021. u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a đakonski praktikum obavio u župi Sv. Duha u Fojnici.

Fra Marko Cvitković je sin Mate i Slavke r. Jozipović, župa Doljani. Rođen je 27. 8. 1994. u Mostaru. Kršten (9. 10. 1994.) u župi Pohođenja BDM – Zagorje, a krizman u Doljanima (16. 5. 2009.). Osnovnu školu i srednju školu završio je u Mostaru. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv. Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021. Fra Marko je za đakona je zaređen 24. 10. 2021. u Sarajevskoj katedrali, a đakonski praktikum obavio u župi Sv. Ilije, proroka u Kiseljaku.

Fra Ivan Stanić je sin Marka i Nevenke r. Stanić, župa Kreševo. Rođen je 4. 1. 1996. u Kiseljaku. Kršten (24. 2. 1996.) u župi Sv. Ane - Banbrdo, a krizman u Kreševu (25. 4. 2009.). Osnovnu školu završio je u Kreševu, srednju u Kiseljaku. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv. Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021. Fra Ivan je za đakona je zaređen 24. 10. 2021. u Sarajevskoj katedrali, a đakonski praktikum obavio u župi Svetih Petra i Pavla u Tuzli.

Fra Mijo Ljubos je sin Žarka i Gordane r. Vujica, župa Busovača. Rođen je 5. 7. 1996. u Novoj Biloj. Kršten (24. 8. 1996.) i krizman (1. 5. 2011.) u Busovači. Osnovnu školu završio je u Busovači (2003.-2011.). Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom (2011.-2015.). Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021. Fra Mijo je za đakona je zaređen 24. 10. 2021. u Sarajevskoj katedrali, a đakonski praktikum obavio u župi Uznesenja Marijina u Uskoplju.

Kopirati
Drag cursor here to close