Biskup o politici

Kardinal Puljić: Samo budala može željeti rat

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je na konferenciji za medije, komentirajući stanje u zemlji, da je zabrinut te da je ta zabrinutost realna.
Kultura / Vjera | 05. 11. 2021. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH i dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH upriličili su konferenciju za medije povodom završetka 82. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije.

Osim što su pažnju posvetili prvoj i drugoj etapi sinodalnog hoda u biskupijskim zajednicama i na razini biskupskih konferencije koji su predviđeni kao priprava za XVI. redovitu Biskupsku Sinodu u Rimu 2023. godine na temu “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, te pripremama za Đakonsku pastoralnu godinu koja će započeti, 9. studenog, biskupi su posebnu pažnju posvetili i događanjima u BiH.

Tako je sa zasjedanja Biskupske konferencije poslan apel svima koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke i sve koji oblikuju medijski prostor da se suzdrže od teških riječi i uvreda i da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je na konferenciji za medije, komentirajući stanje u zemlji, da je zabrinut te da je ta zabrinutost realna.

Kako neću biti zabrinut kada se narod boji hoće li se početi pucati, kazao je kardinal Puljić dodajući kako “samo budala može željeti rat”.

Puljić je također istaknuo da je apel koji je poslan sa zasjedanja poslan na temelju socijalnog nauka crkve. Istaknuo je da je jedan od temeljnih nauka crkve dijalog koji je nužan da se dođe do sporazuma.

Kroz dijalog se traži da se neka načela poštuju. Prvo načelo je ljudsko dostojanstvo i ljudska prava. I prava kolektivna. I u tom duhu smo dali izjavu, podvukao je Puljić, prenosi Fena.

Dopredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, komentirajući situaciju, rekao je da se radi o “pljusku teških riječi“

Zaista taj pljusak teških riječi nikome nije potreban. Ne mislim da doprinosi stvaranju dobra. Čini mi se da bi kao prvi korak trebalo učiniti da prestane ta verbalna oluja koja sve više i više zahvaća ovo društvo. I da se na ozbiljan način pristupi pitanjima koja nisu riješena i da se na takva pitanja donose rješenja slijedeći dijalog, kazao je Vukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close