Imam Atif ef. Mujkić

Kako je Kurban bajram dočekan u džematu Opine u Mostaru

Svečano je Kurban bajram dočekan u džematu Opine u Mostaru.
Kultura / Vjera | 31. 07. 2020. u 10:31 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano je Kurban bajram dočekan u džematu Opine u Mostaru. Pred veliki blagdan polaznici mekteba u mjesnoj džamiji postili su Dan Arefata, te zajedničkim iftarom zakoračili u predbajramsku noć. Osjećaj za sve njih, kako su kazali, bio je poseban. A poseban je i osjećaj radosti na dan Bajrama.

Imam Atif ef. Mujkić za današnji praznik kaže da je jedan od najvrijednijih islamskih, kao i da je oduvijek posebno lijep u obiteljima Bošnjaka-muslimana u Bosni i Hercegovini.

Foto: Anadolija / Imam Atif ef. Mujkić 

“Kurban bajram nam dolazi nakon dana koje je uzvišeni Gospodar u Kur'anu odredio kao najbolje, u kojim se objedinjuju temeljni propisi u islamu poput šehadeta, namaza, posta, zekata i hadždža. Ovaj dan i po sunnetu bi bio najbolji u godini. Resulullah kaže da sve ljude koji krenu ka džamiji blagosiljaju meleci i mole za njih oprost od Gospodara“, istakao je efendija Mujkić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

U bošnjačkoj tradiciji Kurban bajram također zauzima posebno mjesto.

Foto: Anadolija / Svečano je Kurban bajram dočekan u džematu Opine u Mostaru

“Tome je doprinio poseban odnos prema obredu kurbana. Naši stari kažu kako su se po šest mjeseci pripremali za kurban, pronalazeći životinju, te na poseban način 'hizmetujući' oko nje, a kako bi sam čin bio potpuniji. Kurban je obaveza za imućne muslimane – one koji imaju nisab. Veliki broj naših muslimana pristupa izvršavanju ovog obreda i u tome pronalazi slast i zadovoljstvo, jačajući vezu sa Gospodarom. Na taj način u svoje srce ulijevaju elan i iman koji nose tokom cijele godine. Ono što je posebno izražajno kod našeg naroda je podjela kurbanskog mesa. Obavezno se dio odnosi komšijama, učvršćujući tako komšijske veze, drugi dio ide siromašnima, a treći se ostavlja za potrebe svoje porodice“, navodi Mujkić.

Pandemija koronavirusa i ovog Bajrama donekle remeti planove vjernika i neke od bajramskih obreda.

“Ovaj Kurban bajram dočekujemo u specifičnim okolnostima koje je uzrokovala epidemija. Bez obzira na to ljudi su ushićeni i sedmicama se pripremaju za veliki blagdan. Veliki broj džematlija šalje upite oko tekbira, obnavljajući znanje za potpuno izvršenje obreda. Na dan Arefata, za koji je Božiji poslanik Muhammed a.s. kazao da je dan kada uzvišeni najviše prašta, podstakli smo polaznike mekteba da dan provedu u postu, nakon čega smo imali zajednički iftar. Našu vjeru tako afirmišemo među djecom i omladinom, što će pridonijeti ljepšem doživljaju Bajrama i ostaviti lijepe slike u njihovom sjećanju, koje će oni nositi kroz cijeli život“, rekao je imam džamije u mostarskom naselju Opine.

Kopirati
Drag cursor here to close