Koronavirus

Islamska zajednica u BiH: Pridržavajte se uputa državnih organa za suzbijanje širenja koronavirusa

Sva okupljanja organizirati prema instrukcijama nadležnih državnih organa, obustaviti sve masovne skupovi, a džuma-namaz organizirati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno.
Kultura / Vjera | 10. 03. 2020. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je svim mešihatima, muftijstvima i krovnim organizacijama u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori izdala instrukciju o pridržavanju uputa nadležnih državnih organa za suzbijanje širenja koronavirusa.

To znači da će se sva okupljanja organizirati prema instrukcijama nadležnih državnih organa, odnosno da će se obustaviti svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizirati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno.

Iz Islamske zajednice apeliraju na sve osobe iz rizičnih skupina, koje su kao takve definirane u preporukama nadležnih državnih vlasti da dnevne namaze obavljaju u kući, i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.

Također u instrukciji se apelira na sve organe Islamske zajednice od džematskih odbora do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetitelja.

Na kraju se još jednom apelira na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa osobne i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.

Kopirati
Drag cursor here to close