Egipat sprema novi zakon

Islam ne zahtijeva nošenje nikaba, to je židovska tradicija

Kultura / Vjera | 09. 03. 2016. u 17:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski parlament priprema nacrte zakona o zabrani nošenja nikaba za žene koji će se odnositi na nošenje nikaba na javnim mjestima i vladinim institucijama, prenosi se u izvještaju.

Pokrivanje cijelog lica prakticiraju neki sljedbenici islama i uglavnom se pokriva sve osim očiju. Ovo oblačenje je veoma često u Egiptu koji je pretežno muslimanska zemlja, prenosi Independent.

Amna Nosseir, profesorica komparativnog zakonodavstva na univerzitetu Al-Azhar kazala je da islam ne zahtijeva nošenje nikaba i da to ustvari ne potiče iz islama. Ona tvrdi da je to židovska tradicija koja se pojavila na Arapskom poluotoku prije pojave islama i da se Kur'an suprotstavlja tome. Umjesto toga, u Kur'anu se govori o nošenju skromne odjeće i pokrivanju kose, ali se ne zahtijeva pokrivanje lica, dodala je ova profesorica.

Postoji veliki broj zabrana povodom nošenja nikaba u Egiptu. U veljači je Univerzitet u Kairu donio zabranu nošenja nikaba medicinskim sestrama i doktoricama u medicinskim školama i bolnicama, da bi se na taj način zaštitila prava i interesi pacijenata.

U rujnu prošle godine je ovaj univerzitet donio zabranu nošenja nikaba akademskom osoblju u učionicama kao odgovor na pritužbe učenika u smislu efektivnijeg komuniciranja s učenicima.

Kopirati
Drag cursor here to close