"Imami, apelirajte na svoje džematlije"

Ilmijje Mostar: Puna podrška džematlijama Rabrana

"Naša podrška, ovisno o njihovim iskazanim potrebama, podrazumijeva sve segmente pomoći iz našeg djelokruga rada", navode u priopćenju.
Kultura / Vjera | 16. 02. 2023. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružni odbor (OO) Udruženja ilmijje Mostar, nakon održane sjednice u Stocu i posjete džematlijama Rabrana, izrazio je punu podršku svom kolegi Amer-ef. Beći, hatibu Tucakovića-džamije u Rabranima i njezinim džemalijama da ustraju u svom legitimnom zahtjevu adaptacije džamije i organizacije vjerskog života sukladno normativnim aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Današnjom posjetom željeli smo poslati jasnu i nedvosmslenu poruku da su i oni ravnopravni članovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te da imaju puno pravo organizirati vjerski život na dostojanstven način, kako to priliči suvremenom civillizacijskom trenutku. Naša podrška, ovisno o njihovim iskazanim potrebama, podrazumijeva sve segmente pomoći iz našeg djelokruga rada", prenosi Mina. 

Kako stoji u priopćenju OO Udruženja Ilmijje Mostar koje potpisuje Nihad-ef. Ahmetović, "koriste priliku pozvati kolege imame u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori da apeliraju na svoje džematlije da se suzdrže od komentara na društvenim mrežama koji su opterećeni viškom emocija, pogotovo da ne lamentiraju s logikom reciprociteta o zabrani gradnje vjerskih objekata u njihovim sredinama jer priječiti slobode vjeroispovijesti bilo kome nije u duhu islama i islamskog učenja".

Podsjetimo, lokalni portal Neum.online pisao je da su na džamiji u Rabranima rađeni brojni građevinski radovi bez dozvole te da je općinska građevinska inspekcija u više navrata iste obustavljala zbog bespravne gradnje, odnosno zbog građenja mimo zakona i bez dozvole.

Iz Službe za graditeljstvo su za neumski portal potvrdili da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekt, ali i da se izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima.

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za ovaj portal je izjavio da je inspekcija ponovno zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu.

''Povrijeđen je službeni pečat i traka i bit će podnesena kaznena prijava. Očekujem da se uključe nadležne službe, policije i inspekcije te da postupite po zakonu ukoliko se ne ishoduju potrebne dozvole za gradnju'', rekao je ranije Jurković.

Kopirati
Drag cursor here to close