Proslava Badnje večeri

Hrizostom: Najvažnije je da imamo dobru volju i mir među ljudima

Ukazao je da božanska ljubav nema granica niti ograničenja. To je, po njegovim riječima, najveća privilegija da „budemo slika Božja“.
Kultura / Vjera | 06. 01. 2019. u 22:39 Fena
Božanska ljubav nema granica niti ograničenja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nazočnosti velikog broja pravoslavnih vjernika u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu osvešten je i naložen badnjak pred najveći hrišćanski praznik Božić. Tim činom obilježen je početak proslave Badnje večeri.

''Vama večeras javljamo da dolazi Božić, koji nas podsjeća na radost. S radošću i veseljem počinjemo ovaj praznik. Najvažnije je da imamo dobru volju i mir među ljudima. Oni koji mir stvaraju nazvat će se sinovima Božjim. Neka je sretan i blagoslovljen badnjak'', rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Ukazao je da božanska ljubav nema granica niti ograničenja. To je, po njegovim riječima, najveća privilegija da „budemo slika Božja“.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvaćanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnja večer je obiteljski praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta.

Božić je uz Vaskrs najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike, a pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije Božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak. 

Kopirati
Drag cursor here to close