Veliki dan

Hercegovina dobila pet novih svećenika

Provincijal fra Jozo Grbeš naglasio je da je ovo uistinu velik dan za Crkvu.
Kultura / Vjera | 29. 06. 2022. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u mostarskoj je katedrali Marije Majke Crkve mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić petorici đakona podijelio sveti red prezbiterata.

Na svečanoj misi, kojoj su uz biskupa Palića koncelebrirali apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Nikola Menalo, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Jozo Grbeš te velik broj svećenika, za prezbitere su zaređeni fra Ivan Slišković iz župe Uznesenja BDM u Širokom Brijegu, fra Franjo Ćorić iz župe Krista Kralja u Čitluku, fra Franjo Markić iz župe sv. Petra i Pavla u Kočerinu i fra Ivan Hrkać iz župe Uznesenja BDM u Širokom Brijegu za Hercegovačku franjevačku provinciju te don Nikša Pavlović za Trebinjsko-mrkansku biskupiju, piše KTA. 

U svojoj propovijedi biskup Palić je naglasio da se svećeničko ređenje petorice kandidata događa na svetkovinu sv. Petra i Pavla, koja podsjeća na dva najveća čovjeka u kršćanskoj povijesti, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH.

"Obojica su postali Kristovi - kršćani na različite načine. Obojica su misionari i stupovi, apostoli kršćanskih zajednica. Petar je od početka bio apostol, jedan od prvih Kristovih svjedoka", kazao je biskup Palić.

Nakon propovijedi na riječi kojima je svaki dotadašnji đakon okupljenom mnoštvu predstavljen imenom i prezimenom, dolazili su kandidati pred biskupa, te izricali svoju spremnost na svećeničku službu čime su ređenici izrazili svoje opredjeljenje za služenje Božjem narodu.

Nakon litanija Svih svetih i mazanjem ruku, uslijedila je molitva biskupa Palića nad petoricom kandidata. Odijevanjem misnog ruha, polaganjem ruku biskupa Palića i svih nazočnih svećenika nad novozaređenim svećenicima, završen je sam obred ređenja nakon čega su novi svećenici pristupili oltaru i, prvi put kao svećenici, koncelebrirali u misi.

Provincijal fra Jozo Grbeš naglasio je da je ovo uistinu velik dan za Crkvu.

Pod misom je pjevao Katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz orguljsku pratnju Matee Krešić.

Kopirati
Drag cursor here to close