Život se vraća u Italiji

Građani ponovno na Trgu svetog Petra, Papa pozvao na zaštitu okoliša

Franjo je poruku vjernicima uputio iz svoje knjižnice putem interneta, a okupljeni na trgu pratili su je na velikim ekranima.
Kultura / Vjera | 24. 05. 2020. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani su se u nedjelju ponovno okupili na Trgu svetog Petra u Rimu da bi prvi put u gotovo tri mjeseca primili blagoslov pape Franje s njegova vatikanskog prozora u kojem je vjernike pozvao na godinu promiišljanja o okolišu.

Na golemom trgu okupilo se samo nekoliko desetaka ljudi. Trg je, nakon zabrane okupljanja zbog koronavirusa, uz baziliku svetog Petra za javnost ponovno otvoren u ponedjeljak. Pridržavali su se pravila o fizičkoj distanci, a većina ih je nosila maske.

Franjo je poruku vjernicima uputio iz svoje knjižnice putem interneta, a okupljeni na trgu pratili su je na velikim ekranima. Potom je došao do prozora i tiho ih blagoslovio. Posljednja tri mjeseca blagoslov je upućivao praznome trgu.

U nedjelju se navršila peta godišnjica njegove enciklike "Laudato Si" o potrebi brige za zaštitu okoliša, kojom se poziva na smanjenje upotrebe fosilnih goriva i koja podupire znanstvenike u stajalištu da je za globalno zagrijavanje djelomično odgovorna i ljudska aktivnost.

Pozvao je katolike da sljedećih dvanaest mjeseci razmišljaju o tomu na koji način mogu bolje zaštititi okoliš i kako pomoći najranjivijima, kada su posrijedi posljedice klimatskih promjena.

Papa je posebno pozdravio katoličke vjernike kopnene Kine na dan kada slave nacionalni vjerski blagdan.

Oko 12 milijuna kineskih katolika već je desetljećima podijeljeno na pripadnike "službene" Crkve, koja je pod nadzorom države i "neslužbene" Crkve lojalne Rimu, koju vlasti ne priznaju jer njezine biskupe imenuje Vatikan.

Godine 2018. godine Sveta Stolica i Peking potpisali su povijesni sporazum o imenovanju biskupa, što znači da su svi biskupi priznali Papinu vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close